Važnost ispravnih stavova u borilačkim vještinama

Stavovi – baza za svaki pokret

Svi se vjerojatno sjećamo prvog dolaska na trening borilačkih vještina i sportova te prvog sata na kojem su se u startu učili stavovi. Svakom je treneru izrazito bitno da vježbači usvoje dobru bazu koju poslije nadograđuju. Osnova te baze u svakoj vještini i sportu su stavovi.
Iako izgledaju jednostavno i svi mislimo da ih radimo ispravno, stavovi su ustvari teški za usvajanje.

Zašto su stavovi važni

Ispravan i pravilan stav je osnova za dobro izvođenje tehnika koje tamo učimo. Stavove bi u grubo mogli podijeliti na početne ili pripremne, na prijelazne i na završne. To je samo virtualna podjela kako bi ih lakše pamtili. Većina se njih isprepliće u svojim funkcijama pa ih je teško svrstavati u određenu kategoriju. Tako u većini borilačkih vještina postoje stavovi poput:

  • Stav pozor
  • Prirodni stav
  • Jahači stav
  • Borbeni stav
  • Dugi stav
  • Kratki stav…

 

Namjerno nisam htio pisati niti jedno ime iz bilo koje vještine ili sporta jer svugdje imaju različita imena. Ali kako je ljudska anatomija i kretanje manje-više jednako svugdje u svijetu većina će nas znati o kakvim i kojim se stavovima radi bez dodatnog pojašnjenja.
Kao što sam već naveo ispravan i pravilan stav je baza za ispravnu i dobru tehniku. Učenje i trening ispravnog zauzimanja i držanja stava trebao bi biti dio svakodnevnog treninga. Kako samostalno tako i u sklopu dijela borbene i samoobrambene tehnike.

Posljedice neispravnih stavova

 

stavovi-borilacke-vjestine

Ako u startu ne ispravljamo pogreške u držanju stava, to će nam postati kriva navika i dovest će do neispravnog izvođenja tehnike ili u još gorem slučaju do toga da tehniku uopće ne možemo izvesti. Također brzina izvođenja će biti manja, a krajnji rezultat upitan. Krivim stavovima izlažemo se opasnostima da otvorimo pojedine dijelove tijela različitim napadima, a obrana je lošija.

Sve su to posljedice loših ili neispravnih stavova, a moguće ih je izbjeći pravilnim treningom i s malo volje da se svakodnevno uvježbavaju.
Dobra vježba za to je da zauzmete prirodan stav i prelazite, bez protivnika s druge strane, iz jednog stava u drugi. Svaki puta kad zauzmete stav zaustavite se i provjerite da li je ispravan, pa nastavite u sljedeći. Za ovu vježbu nije potrebno puno prostora i ne treba nam nikakva oprema, a pomoći će nam u napretku.

Naprednija verzija bi bila da radimo isto to samo u paru i pokušamo slijediti što partner radi.
Prilikom izvođenja vježbe treba obratiti pažnju na ispravan prelazak iz stava u stav i ne bi trebalo dodavati bilo kakvu obrambenu ili napadačku tehniku jer se tako bolje koncentriramo na samo zauzimanje stava i na njegovu ispravnost.
Probajte i zabavite se!

 

 

Izvor istaknute fotografije: shifuyanlei.files.wordpress.com

Post Author: Sensei