Anan-Do integracija terapeutskih i borilačkih vještina

Što je Anan-Do?

 

Anan-Do je metoda poduke integriranih terapeutskih i borilačkih vještina Shifua Damira Tenodija. Ona uključuje dvostrukost – unutarnje i vanjsko, učenje i forme, staro i novo. Tradicionalne forme koje Shifu radi s vrhunskim autoritetima pojedinih vještina, čuvarima stila, povezuju se s potrebama današnjice i prožimaju učenjem Majstora Anande.

 

Ideja Anan-Doa

 

Idejni začetnik je Majstor Ananda. Formuliranje vanjskog rada, započeto 1987. godine, razrađuje i provodi Shifu Damir Tenodi uz pomoć pomagača Vesne Tenodi.

Anan-Do studenti uče razlikovati srž odabranog učenja od njegovih degeneriranih oblika i sve bolje uviđaju važnost interpretacije i preispitivanja.

 

anan-do-sensei

 

Napredniji studenti su oni koji su odbacili inerciju i odlučili se angažirati, znajući da iako spoznaja može biti trenutačna, za nju se mora stvoriti podloga. Priprema podloge je neizbježno rigorozna i dugotrajna. To više nisu samo disciplinirani vježbači koji redovito dolaze na treninge i dobro savladavaju forme, nego studenti koji su prevladali materijalnu, duhovnu i mentalnu pasivnost.

Sve se to uči i usvaja vježbanjem u dvoranama diljem Hrvatske.

Pored tečajeva i seminara, održavamo i kontinuirane treninge Anan-Do metoda. Podučavamo Yang i Chen tai chi forme, Lohan kung te druge razvijene chi kung forme, meditaciju i tradicionalni kempo na više lokacija u Zagrebu, Velikoj Gorici, Puli i Rovinju.

Dobra prilika da se bolje upoznate sa Anan-do učenjem biti će u Fužinama od 08.-10.12.2017. gdje će se održati Anan-do i Tai Chi seminar. U prekrasom prirodnom okruženju Fužina moći ćete usvojiti nova znanja ili učvrstiti i produbiti stara.

Za dodatne informacije pogledajte video.


Izvor teksta: Boro Ranitović

Izvor fotografije: Relaxino.com

Naslovna fotografija: Novi list

Post Author: Sensei