Mali San Sau

Mali San Sau kratka je forma iz Tai Chi Chuana koja se može vježbati sama ili u paru. Ona je stvorena kako bi se pokrila borilačka primjena forme u Tai Chi Chuanu do pokreta koji zovemo Single Whip. S tom smo se formom upoznali na seminaru kojeg je držao majstor Mario Krot.

 

Borilačka snaga Tai Chi Chuana

 

mali-san-sau

 

Kako je Tai Chi Chuan najviše poznat po svojoj zdravstvenoj primjeni i kao sjajno sredstvo za smanjenje stresa, bilo je vrlo zanimljivo vidjeti izvornu i manje poznatu borilačku stranu ove vještine.

Krenuvši od osnovnih baznih pokreta upoznali smo se od kud dolazi snaga u Tai Chi Chuanu. Vrlo jednostavni pokreti kojima je okosnica točka poznata kao Tan Tien ili središte i izvor energije tijela u kineskom poimanju života doveli su do efikasnih i primjenjivih samoobrambenih tehnika.

Krenuli smo vježbati sami kako bi lakše usvojili i osjetili pokret, a zatim smo prešli na rad u paru gdje se odmah vidjela i praktična primjena tih pokreta. Kroz sparing Mario nam je pokazao kako i „meki“ pokret može pobjediti tvrdu, čvrstu tehniku. Također nam je pokazao koje se akupunkturne točke napadaju te kako ti napadi djeluju na napadača.

Kako ipak sve ne bi ostalo samo na borilačkim primjenama pokazao nam je kako izbalansirati energiju nakon napada na te točke. Iako će mnogi ljudi odmahnuti rukom na ovakve tehnike kao nešto apstraktno današnja znanost sve više dokazuje istinitost tih znanja.

 

 

 

 

Vježbanje forme

Samo vježbanje forme u paru pomaže nam u razvijanju tajminga, balansa i snage. Također razvija i Fa-jing tj. eksplozivnu energiju. Forma se može izvoditi kao točan slijed zadanih tehnika ili se tehnike mogu izdvojiti i kombinirati nasumičnim redom te tako stvaraju odgovor na niz različitih situacija u kojima se možemo naći. Kroz sve to Mario nam je pokazao kako Tai Chi Chuan ima vrlo praktičnu borilačku primjenu iako je ona danas prikrivena zdravstvenom aspektom. Svaka ta tehnika ima i svoje nadogradnje koje tvore poseban sistem od 12 naprednijih primjena..

 

mali-san-sau

 

Na kraju seminara dobili smo obećanje i najavu kako je to tek prvi u nizu događanja kroz koje će nas Mario upoznati sa širom slikom o Tai Chi Chuanu. Ako ste zainteresirani posjetite službenu web stranicu kluba Wudang Shan.

 

 

Post Author: Sensei