Budi svoj – budi čist! Sport je zdrav životni izbor

Dana 17.12.2017 u organizaciji Tkd Kluba Jakovlje a pod pokroviteljstvom općine Jakovlje održan je seminar na temu NASILJE I PREVENCIJA OD NASILJA MEĐU MLADIMA pod nazivom “BUDI SVOJ… BUDI ČIST… Sport je zdrav životni izbor”.

Seminar su vodili mr. Krim Dubravko Klarić Savjetnik u Vladi Republike Hrvatske i Zoran Šinković Stručni suradnik Sportskog Učilišta u Zagrebu i predsjednik Combat Jitsu Kluba IPA Zagreb te asistent gospodin Josip Repić trener u TKD Klubu Jakovlje.

 

Zoran Šinković i Josip Repić

 

Iako je seminar zamišljen kao seminar samoobrane, naglasak je stavljen na prevenciju od nasilja među djecom i mladima. Prije svega cilj je bio razumijevanje djece što je to nasilje, koji su učestali pojavni oblici te kako i na koji način se nositi s tim problemom. Tek na kraju je održano predavanje iz samoobrane kao krajnjeg čina, naravno, primjereno uzrastu polaznika. Na kraju je svima dodijeljen certifikat o nazočnosti na stručno edukativnom predavanju. Seminaru su također nazočili i Sanja Borovec, načelnica općine Jakovlje kao i Mario Bošnjak, načelnik PP Zaprešić.

 

 

Inicijativa je to vrijedna pohvale jer uključuje i obrazuje djecu da razmišljaju kako je nasilje, nažalost, ponekad dio svakodnevice i kako oni kao dio te svakodnevice mogu reagirati i djelovati u prevenciji nasilja nad njima i oko njih. Ako djecu od malena naučimo kako da oni sami efikasno reagiraju na takve događaje, te kako da ih riječima preusmjere u mirnije ponašanje bit će to početak usmjeravanja djece na ispravan put u interakciji s okolinom.

Na seminaru je naglašeno kako nasilje nikako ne smije biti prvi izbor prilikom rješavanja konflikta među njima, te da je samoobrana nužna jedino u slučaju kada se fizički sukob više definitivno ne da izbjeći. U takvim je situacijama poznavanje samoobrambenih tehnika od presudne važnosti za ispravnu reakciju te za savladavanje nasilnika na najsigurniji i najjednostavniji mogući način po obje strane.

Djeca koja su svjesna da se mogu u određenoj situaciji obraniti punija su samopouzdanja i nemaju želju za nadjačavanjima s drugima. Sve to pridonosi na kraju stvaranju društva i okoline s puno manje negativne energije i agresije.

 

 

Zato podržavamo ovakve akcije naših učitelja i majstora jer one šire prijateljstvo, druženje i zajedništvo među djecom, a pri tom ih uče redu, radu i disciplini koje se kasnije prenosi i na ostale aspekte dječjeg života.

Čestitke svim predavačima i nadamo se da je ovo samo jedan od njihovih pozitivnih koraka u širenju svog velikog znanja, te da će se i sljedeće godine održati slična događanja u ostalim mjestima diljem Hrvatske.

Post Author: Sensei