6. Taisai seminar u Aiki En Dojou u Zagrebu

I ove je godine, 6. puta za redom, održan Taisai seminar pod vodstvom Senseia Georgi Zarkova 6. Dan Takemusu Aikidoa. Tema seminara bila je rad s oružjem.

Taisai je festival kojim se obilježava godišnjica smrti osnivača Aikidoa, Morihei Ueshibe “O Senseia”. Svake godine organizira ga Aiki En Dojo iz Zagreba pod vodstvom majstora Ranka Čerića.

 

Rad s oružjem ključan je za usavršavanje rada bez oružja

 

Internet pretraga slika s osnivačem Aikidoa, Morihei Ueshibom “O Senseijem”, rezultirat će s oko 2/3 fotografija na kojima se vidi kako osnivač vježba s drvenim oružjem – štapom (Jo) ili mačem (Ken). Iz toga možemo zaključiti da je za razumijevanje Aikido formi bez oružja (Tai jutsu) ključno poznavanje i razumijevanje tehnika s oružjem.

Ipak, vrlo je malo Aikido škola koje u kurikulumu sadrže program rada s drvenim oružjem (Buki waza), a još manji je broj onih koje slijede tehnički program koji je prakticirao O Sensei – mnoge su škole uzele tehnike iz Iaido, Kenjutsu i Jodo škola kako bi nadopunili svoj Tai jutsu program.

”Buki Waza izrazito je važna za pravilno razumijevanje Aikidoa!”– Georgi Zarkow

Iwama Takemusu Aikido – škola koja se direktnom učiteljskom lineažom nastavlja na pedagogiju Morihiro Saito Shihana (čovjek kojem je “O Sensei” ostavio Iwama Dojo i čuvanje Aiki svetišta, Aiki Jinja) – jedna je od rijetkih koja podučava program s oružjem kakvog je vježbao osnivač.

Upravo iz razloga važnosti Buki Waze za pravilno razumijevanje Aikidoa tema ovogodišnjeg Taisai seminara u Aiki En Dojou bila je rad s oružjem. Taisai seminar već šestu godinu za redom vodi Georgi Zarkov Sensei, 6. Dan Takemusu Aikido, učenik Paolo Corallini Shihana i njegov predstavnik za Bugarsku.

Zarkov Sensei je učitelj s izuzetnim iskustvom borilačkih vještina, kako klasičnih tako i natjecateljskih (Aikidom se bavi od 1989. godine, od 1997. do 2000. godine bio je predsjednik tehničke komisije Aikido Saveza Bugarske, do 2004. godine natjecao se u Judou i Sambu, nosi zvanje Shihana u Koden Enshin Ryu Kenjutsuu, glavni je instruktor izraelske vještine Hashita za Bugarsku…)
Također je zanimljiv podatak da je od 2003. do 2008. godine bio osobni dubler Stevena Seagala.

Sensei je pažnju posvetio tome da kod polaznika razvije razumijevanje rada s oružjem kroz shvaćanje samih korjena tog programa – rada sa Shinkenom, živom oštricom (Katana). Iz tog razloga veliki dio pokazanih tehnika izvođene su s pravom Katanom kako bi jasno uvidjeli uobičajene greške kada učimo “copy – paste” metodom.

 

 

Mnoštvo kvalitetnog znanja u jednom vikendu

 

Bio je to vrlo intenzivan vikend seminar s puno teoretskog i praktičnog znanja koje je majstor Zarkov podijelio s polaznicima, te s nestrpljenjem čekamo sljedeći Taisai!
Na seminaru su sudjelovali Aikidoke iz više hrvatskih klubova, te iz Slovenije i Bugarske. Majstor Ranko Čerić obećao je da će si i sljedeće godine dati truda, te ponovno organizirati Taisai u Zagrebu s nekom novom temom i prilikom da sudionici usvoje nova znanja od majstora Zarkova.

Želite li i vi naučiti izvorni Iwama ryu Aikido slobodno se javite Ranku na mail ranko@aiki-en.hr ili saznajte više na facebook stranici Aiki En Dojoa


Izvor teksta i fotografija: Ranko Čerić – Aiki En Dojo

Post Author: Sensei