Akupunktura i akupunkturni kanali

Vjerojatno ste do sada već puno puta čuli za pojam akupunktura i akupunkturni kanali. Pojmovi su to koji potječu iz tradicionalne kineske medicine i njen su sastavni dio.
Akupunktura se razvila na osnovi kineske filozofije. Sama metoda podrazumijeva liječenje uz pomoć igala koje se ubadaju u određene, strogo određene, akupunkturne točke.

 

Akupunkturni kanali

 

Akupunkturne točke nalaze se duž akupunkturnih kanala, putem kojih po tradicionalnoj kineskoj medicini, teče životna energija tzv. chi ili ki.
Prema kineskoj filozofiji, a koju sve više potvrđuje i moderna fizika, sve oko nas sastoji se od energije. Pa tako i čovjek koji je dio tog velikog makrokozmosa. U toj filozofiji, osim zakona pet elemenata od kojih se sastoji sve oko nas, postoje i dvije oprečne, ali usko povezane i neraskidive sile Yin i Yang. Balans tih dviju sila i neprekinuti tijek energije po akupunkturnim kanalima rezultiraju savršenim ljudskim fizičkim i psihičkim zdravljem.
Po toj teoriji u organizmu postoji 12 parnih glavnih energetskih kanala i 8 ekstra ili izvanrednih kanala. Od izvanrednih kanala postoje dva neparna smještena po središtu tijela naprijed i nazad, te 6 ostalih.

 

Balansiranje energije specifičnim vježbama

 

Kroz cijelu je tu filozofiju objašnjeno kinesko poimanje zdravlja i bolesti. Na osnovu toga smišljene su i razne terapijske metode i metode za održavanje dobrog zdravlja.
Jedna od tih metoda je i balansiranje 12 osnovnih energetskih kanala unutar ljudskog tijela putem statičkih i dinamičkih Chi kung vježbi. Ta metoda uključuje specifične vježbe koje pomažu izbalansirati energiju u meridijanima, a time i u cijelom tijelu. Posljedica izbalansirane energije je dobro zdravlje ili u težim slučajevima izlječenje od bolesti.
Da bi ljudima pokazao kako izbalansirati unutarnju energiju po meridijanima naš suradnik i prijatelj Mario Krot odlučio je održati Radionicu Qiqonqa za balansiranje 12 meridijana. Želite li upoznati i naučiti te jednostavne vježbe, za koje nije potrebno predznanje i nisu fizički zahtjevne, slobodno dođite. Mi ćemo sigurno biti tamo.

 


Izvor naslovne fotografije: centreforjapaneseacupuncture.ca

Ostale fotografije: 

Qigong |

Post Author: Sensei