Sve započinje štapom

Štap je dječja najdraža igračka koju mašta može pretvoriti u gotovo sve! Svi smo kao djeca izrađivali lukove i strijele, mačeve, praćke, baklje i koplja. Kao tinejdžeri smo džepnim nožićem vješto šiljili granu kako bi njome ispekli meso, djedu smo pomagali izraditi kolce za vinograd te njima podizali šatorska platna… Koliko smo samo puta upotrijebili štap za polugu, potporu, izgradnju, imobilizaciju…koliko nas je puta taj obični štap “spasio”.

Ako je prije 2 milijuna godina Homo habilis koristio kameno oruđe, kada su naši prethodnici počeli koristiti komade drva i koliko je običan štap bio krucijalan u evoluciji čovječanstva? Njime se lovilo, branilo, prenosilo, gradilo, obrađivalo, ratovalo…
Sve do početka 20. stoljeća, štap je u mnogim kulturama predstavljao statusni simbol, često skrivajući obiteljski grb i malu oštricu u dršci. I danas, u mnogim vojnim postrojbama, visoko rangirani oficiri nose štap kao nužni dio odore.
I jednoga dana, kada će nas stare i umorne noge teško nositi, požalit ćemo da kao mladi nismo više mahali tim štapom!

“Govori nježno, nosi veliki štap i daleko ćeš stići. – zapadnoafrička poslovica”

Balintawak Arnis

Balintawak Arnis, jedan je od mnogih stilova filipinskih ratničkih sustava koji koriste štap ali jedini koji me u potpunosti očarao neopisivom brzinom, razornom snagom i eksplozivnošću koja se postiže u vrlo malom prostoru. Njegova efikasnost u bliskoj borbi, krije se u jednostavnim obrascima čiji je cilj stvoriti čvrstu bazu na koju se kasnije može nadograditi bilo što.

Ono što je posebno interesantno kod Balintawak sustava je koordiniranje štapa i slobodne ruke koja ima vrlo značajnu ulogu. Ona sklanja, gura, povlači, hvata, udara te stvara prostor štapu da dođe do mete.

Kada bih morao opisati vještinu, rekao bih da je Balintawak kao “naoružani boks” gdje se koriste brza kretanja, neortodoksni kutevi napada te šahovske strategije u nadmudrivanju protivnika. U sustavu se koriste mnoga oružja te je potpuno svejedno jesmo li naoružani štapom, oštricom ili imamo “gole” ruke jer se proučavaju načela, ne tehnike.

“Ovisi o vlastitom štapu za hodanje, ne o drugim ljudima. – japanska poslovica”

Balintawak Arnis tim Hrvatska

Mi smo hrvatski predstavnici za međunarodni Balintawak Arnis i B3 sustav borbe našeg glavnog instruktora Richarda Cotterilla. Budući da se bratske škole nalaze u mnogim europskim zemljama, vrlo često putujemo na seminare gdje u pozitivnom okruženju crpimo znanja, međusobno si pomažemo i stalno tražimo nove načine kako unaprijediti vještinu.
U listopadu smo bili domaćini našeg prvog seminara te ugostili Richarda koji je održao vikend radionice. Bio sam presretan kada sam vidio šaroliku ekipu koja je potegla od svuda da bi doživjeli Richardovu metodu. Upravo ti ljudi, jednako su zaslužni za stvaranje fantastične atmosfere iz koje smo svi izašli bogatiji. Richard je bio jako zadovoljan, a novi datum je već u kalendaru 😉

Kada bih nas trebao opisati u jednoj rečenici, rekao bih:
Mi smo mala grupa velikih zaljubljenika u Balintawak sustav borenja a naš glavni cilj je stvoriti zdravo i ugodno ozračje u kojem zajedno učimo i rastemo kao borci i ljudi!

“Ja ne podučavam oružje, ja podučavam borbu golim rukama…u kojima je oružje.
– Richard Cotterill”

Želite naučiti baratati štapom, palicom ili oštricama? Izazvati granice vaših mogućnosti i otkriti nove talente? Tražite aktivnost gdje bi usmjerili nakupljeni stres i napunili se pozitivnom energijom?
Pridružite nam se na treninzima u centru grada!

Treninzi:
MO August Cesarec, Tkalčićeva 33
Ponedjeljak i srijeda:
20 – 21:30h
Nedjelja:
8 – 10h – jutarnji termin

MO Cvjetni trg, Prolaz sestara Baković 3/1
Četvrtak:
20 – 21:30h

Više detalja potražite na službenoj stranici Balintawak Croatia ili kontaktirajte trenera Igora:

sehicigor@gmail.com
0981611383


Autor teksta: Igor Šehić

Fotografije snimio Zsolt Bartha.
Pogledajte više na Defencepictures.