Evo nam i drugog u nizu videa o Balintawak borilačkom sustavu.
U ovom videu, Radek se dotakao specifične teme koja se direktno odnosi na blokiranje udarca broj 3 no radi mehanike pokreta i razumijevanja distance, primjena te logike je puno šira.

Beskonačne varijante pojedinih udaraca i blokova u Balintawak sustavu

Mehanika određenog udarca je uvijek ista no broj situacija i pozicija iz kojih se taj udarac može izvesti je beskonačan. Ista logika mora postojati i s blokom kojim ćemo odgovoriti na taj napad.

Zašto?

Zato što je nemoguće naučiti i predvidjeti sve situacije no moguće je stvoriti repertoar obrana, pripremiti tijelo te doći do razine na kojoj možemo instinktivno reagirati bez obzira na poziciju i situaciju u kojoj se našli.

Do te razine, dolazi se iskustvom i specifičnom metodom treniranja koju je Radek vrlo vješto usvojio od našeg glavnog instruktora, Richarda Cotterilla.

Iz osnove se počinje, na osnovu se vraća

Radi se o metodi kroz koju usvajamo osnovna načela mehanike pokreta kako bi stvorili bazu iz koje možemo instinktivno kreirati napade ili obranu bez obzira na poziciju ili situaciju u kojoj smo se zatekli.
U ovom videu, Radek objašnjava nekoliko različitih pristupa obrani od udarca broj 3 (“backhand” udarac u rebra).

Sama obrana je manje važna jer, kao što sam već spomenuo, ovisi o situaciji. Zbog toga Radek objašnjava kako procijeniti distancu, pravilno se pozicionirati te, ako je moguće, istražiti ofenzivnu obranu koja će nam omogućiti da istovremeno blokiramo te manipuliramo napadača.

Ovo je kap u oceanu znanja koje naš glavni instruktor i europski predstavnik Richard Cotterill, velikodušno dijeli na godišnjim seminarima u Zagrebu. Dođi 27. i 28.10. i nauči razmišljati drugačije…