Kako smo i najavili naš suradnik Igor Šehić nas uz pomoć majstora Radeka detaljnije upoznaje sa Balintawakom.

EPIZODA 01

U prvoj epizodi, Radek se bavi osnovnim pokretima.

“Sve kreće iz osnova”

Kaže Radek jer kroz osnove gradimo čvrstu bazu. Osobno, Balintawak volim zvati najjednostavnijim i najsloženijim sustavom FMA (Filipinskih borilačkih vještina). To govorim zato što bazu čine 12 osnovnih napada te 12 obrana i protu napada. Vjerovali ili ne, to je to…baza koja se proteže kroz svih 5 nivoa Balintawak sustava. Zato kažem najjednostavniji sustav.

Najsloženiji s druge strane, jer se na tih 12 osnovnih pokreta nadograđuju principi koji nam omogućuju nebrojeno puno tehnika. Iz tog razloga posvećujemo jako puno pažnje ne razvoj čvrste i sigurne baze koja na višim razinama može nositi nadogradnju principa kao što su: razvoj snage udarca u malom prostoru, agilnost u nepovoljnim položajima, minimalni pokreti izmicanja i procjena distance, preventivni udarci i kontre…no o njima i mnogim drugim principima ćemo nekom drugom prilikom. U ovoj epizodi bavimo se osnovnim pokretima.

Balintawak pozicioniranje

Zamislite si tlocrt zvijezde s 8 krakova od kojih svaki predstavlja smjer kretanja. Sada se prisjetite ona 4 sustava o kojima smo govorili u prošlom tekstu (kompresija i ekspanzija, rotacija, otvaranje i zatvaranje te prijenos težine) i zamislite kako se integriraju u svim smjerovima. To su osnovni principi stvaranja čvrste baze i jednom kada ti sustavi “sjednu na svoje mjesto” i kada ih instinktivno primjenjujemo u kretnjama, počinje ozbiljno učenje i razumijevanje vještine.
Kroz prvu epizodu, dobit ćete mali uvid u Radekova razmišljanja o osnovnim pokretima i pozicioniranju, a po više znanja uvijek možete doći kod nas na trening 😉

Guštajte!


Izvor teksta i videa: Igor Šehić