Zahvaljujući našem suradniku i njegovom trudu Igoru Šehiću ekskluzivno za naše čitatelje pripremili smo seriju tekstova i videa o Balintawak i B3 sistemima borbe.
Nedavno smo kroz razgovor došli do zaključka kako bi bilo super objaviti takve tekstove i videa i eto i prvog uradka.
Ovaj video je prvi u nizu koji će nastati od materijala snimljenog u siječnju ove godine, sa majstorom Radekom Mačakom za vrijeme njegovog posjeta Zagrebu.
Nazovimo ga svojevrsnim teaserom ili trailerom za nadolazeće uratke. U ovom tekstu govorit ću o osnovnim principima koje proučavamo u Balintawak i B3 sistemu.

4 sustava Balintawak i B3 sistema

Radi se o 4 sustava koji zajedno, u određenoj kombinaciji ili samostalno čine pokret. Bez obzira radi li se o ofanzivnom ili defanzivnom pokretu, njegova biomehanika, može se rastaviti na četiri osnovna sustava:
1. kompresija i ekspanzija,
2. rotacija,
3. otvaranje i zatvaranje
4. prijenos težine.

Vratimo se malo u nazad… Naš glavni učitelj je majstor Richard Cotterill kojeg smo prošle godine po prvi puta ugostili u Zagrebu. Čitatelji Senseia uskoro će ga imati prilike dodatnoupoznati kroz intervju snjim. Richard posjeduje nevjerojatnu sposobnost sagledavanja i razumijevanja mehanike pokreta.

Pažnja je na biomehanici pokreta

Zamislite seminar jednog od najbrutalnijih sustava borbe štapom i oštricama na kojem se raspravlja o temama kao što su: odraz košarkaša, rotacija baseball udarača, eksplozivnost stolnotenisača, start trkača itd.
Seminar na kojima se najviše pažnje polaže na razumijevanje biomehanike i usvajanje osnovnih principa koji će kasnije tvoriti brz, snažan, ekonomičan, mekan ili bilo kakav drugi pokret.
Da, upravo tako, između ostalog mi proučavamo i sportaše koji su svoje pokrete doveli do savršenstva, kako bi osnovne principe primjenili u našoj vještini i učinili ju boljom.
Da se vratim na video…

Za vrijeme boravka u Zagrebu, Radek se bavio temama kao što su:

Pozicioniranje

-u koji se stav pozicionirati kako bi najbolje primjenili obranu i pripremili napad
-kako koristiti poziciju s obzirom na distance
-koje su pozicije pogodne za djelovanje u svim pravcima

Ulasci

-ispravan tajming ulaska u prostor napadača
-koje su pozicije napadačeve kinesfere u koje ulaskom sprečavamo mogučnost napada
-kako ulaskom manipulirati napadačevo tijelo

Preduhitrivanje

-ofenzivno izmicanje
-čitanje protivnika
-postavljanje zamki

Eskiviranje

-minimalna eskivaža koja ne remeti uzemjljenje stave
-eskivaža s obzirom na distance
-eskivža u neočekivanu stranu

Manipulacija

-izbacivanje iz težišta
-onemogućavanje raspona protivnikovog pokreta
-pozicioniranje učenika prilikom poduke

Možda sve ovo zvuči čudno ali jednom kad posjetite seminar Richarda ili njegovih glavnih instruktora, sve postaje jasno ko dan!
Pogodnost ovakvog treninga u kojem se pokret rastavlja na osnovne mehaničke djelove je duboko razumijevanje svog i protivnikovog tijela i prostora i ono jako važno, razumijevanje zone u kojoj dolazi do interakcije.

Super dan za fantastičan trening

Osim što je bio fantastičan trening, bio je i nevjerovatan dan! 18.01. a sunce piči ko ludo! Di ćemo drugdje nego u Maksimir. I dok hodamo sunčanim Maksimirom i tučemo selfije kojima ćemo provocirati ekipu iz snjegom zatrpanih zemalja, sjetim se ja da sam sa Richardom dok je bio tu trenirao u paviljonu jeka. Mjesto je totalna ludnica! Svaki udarac štapa, čuje se kao da crnom rupom prolazim iz jedne galaksije u drugu… Sigurno se pitate od kud znam kako je prolaziti crnom rupom? E pa znam jer sam kroz istu prošao kada sam upoznao Richarda i njegovu metodu 😉