Besplatni Kali seminar

U subotu 28.10. u Combat centru u Zagrebu održan je besplatni Kali seminar pod vodstvom majstora Damira Javorovića. Bila je to hvale vrijedna inicijativa gdje su zainteresirani imali priliku besplatno vidjeti i probati što je u stvari Kali. Na seminaru se okupila šarolika ekipa iz različitih vještina i sportova. Mi smo također uspjeli organizirati svoje vrijeme i došli smo trenirati s njima.

Od osnove se počinje i na osnovu se uvijek vraća

Kako je to za dosta ljudi bio prvi susret sa Kaliem Damir je krenuo s osnovama i pokazao osnove kretanja i osnovne udarce kratkim štapom.
Na samom je početku naglasio „ Kali je vještina borbe s oružjem, a samo ako se mora pretvara se u goloruku borbu!“. Naravno uvijek je bolje ako u samoobrani imamo nešto dodatno u rukama jer to povećava naše šanse.

Također nam je pokazao kako u Kaliu nema izlomljenih tehnika, sve su tehnike fluidne, te nema odvajanja obrane i napada.
U samom smo se startu upoznali s vježbama koje možemo izvoditi samostalno sa štapom kada nemamo partnera u blizini. Kroz takve vježbe možemo pratiti da li tehniku izvodimo pravilno i bez nepotrebnih napora. Sve to stvara nam bazu za prelazak u naprednije tehnike.

Vježbe u paru

Kada smo pomalo dobili osjećaj rada s kratkim štapom Damir nas je polako uveo u rad u paru. Tehnike koje smo do maloprije radili sami sada smo radili u paru i s kontaktom. Kroz takav se način rada kreće razvijati osjećaj za suparnika s druge strane, a upoznao nas je i s tumačenjem distance u Kaliu koja je ipak malo drugačija od one u golorukoj borbi.
Tu se vježbač upoznaje i s osjećajem da je za stvarno napadnut. Jer bez obzira na to što je ovo bio seminar naglašeno je i radilo se kao da ćemo stvarno napasti suparnika. Sve to dalo je izrazitu dinamiku i zanimljivost seminaru.

Štap ili nož tehnike su iste

U drugom dijelu seminara Damir nam je prikazao kako je svejedno imamo li štap ili nož u rukama tehnike su jednake. Tu smo ponovili sve što smo radili sa štapom, samo ovaj puta s noževima u rukama. Kako je prilikom rada nožem potreban dodatan oprez krenulo se polaganije i jednostavnije, a na to su se nadograđivale brzina i nastavak tehnike.
Kroz cijeli seminar postupno su se nadograđivali principi rada i pretvarali u vrlo efikasne i opasne tehnike. Damir je naglasio da „Ako poznajemo principe, poznajemo tisuće tehnika.“

Cijelo to vrijeme upoznavao nas je i s osnovnim nazivljem u Kaliu, pa su time sudionici u vrlo kratkom vremenu dobili odličnu podlogu da započnu s treningom. Kako to i biva na takvim seminarima ostvarila su se nova poznanstva i dogovorili su se treninzi za dalje. Na kraju seminara svi smo otišli zadovoljni pokazanim i naučenim i sa željom za nastavkom treniranja.
Damirova želja je nesebično širiti Kali i dalje po Hrvatskoj, a za sada ga možete vježbati u Zagrebu, Sisku…
Za dodatne informacije možete posjetiti njegovu Facebook stranicu i tamo naći dodatne informacije gdje i kako započeti s treningom.

Post Author: Rahela Loncaric