Bočni udarac Yop Chagi zasigurno je jedan od najpoznatijih udaraca u Taekwondou. Ujedno to je i jedan od najtežih udaraca za pravilno tehničko izvođenje. Problem tog udarca je što nam to nije prirodan pokret nogu. Iako je zglob kuka pokretljiv u svim smjerovima, primarna mu je namjena da omogući kretanje noge naprijed nazad, dakle koračanje ili trčanje. Kako je kod bočnog udarca najizraženiji smjer kretanja zgloba kuka u stranu jasno je da nam to nije prirodan pokret.

Kako izvesti pravilan bočni udarac

Prva pretpostavka za pravilno izvođenje bočnog udarca je da imamo dobro razgibane kukove i jake bočne mišiće nogu i trbušne stjenke. Također prije njegovog izvođenja potrebno je zagrijati područje zdjelice i kukova kako ne bi došlo do ozljeda.

Da bi se pravilno izveo bočni udarac potrebno je za početak pravilno zauzeti stav. Možemo ga izvoditi iz raznih stavova ali najčešće ga radimo iz borbenog stava u borbi ili iz dugog stava u formama.

Ivana Bonačić Krešić – kineziolog, osvojila je titulu europske prvakinje u Hapkidu, na prvenstvu održanom u Belgiji 2009.

U našem video uratku udarac kreće iz dugog stava. Težina je u tom stavu 60% na prednjoj nozi, a 40% na zadnjoj. Ruke su dignute gore u pripremni stav. Za početak prebacujemo težinu na prednju nogu, a nogu kojom udaramo privlačimo dignutu do koljena noge na kojoj stojimo. Istovremeno sa privlačenjem noge okrećemo stopalo stajaće noge prema van kako bi „otvorili“ kukove. To je vrlo važan korak jer ako ne „ otvorimo“ kukove nećemo pravilno izvesti ni udarac. Nakon što smo privukli stopalo do koljena ispucavamo udarac ravnom linijom bočno. Stopalo nam je tako povijeno da prsti gledaju prema dolje i prema nama, a udarna je površina brid stopala. Završni položaj je sa  potpuno ispruženom nogom gdje je cijelo tijelo u ravnini ako gledamo s boka.

Povratak je istim putem ali u suprotnom smjeru i obrnutim redoslijedom. Nakon udarca vraćamo se u početni stav.

Iako je težak za pravilno izvođenje često je u upotrebi zbog velike snage udarca. Dobri majstori sposobni su ovim udarcem onesposobiti protivnika. Osim snage udarac ima i veliki doseg, a u položaju kad je stopalo kraj koljena pruža nam dobru zaštitu u vidu bloka potkoljenicom u slučaju eventualnog napada.

Ovim se udarcem obično gađa vodeća noga protivnika, njegov kuk, trbuh ili grudi. Rjeđe se koristi za vrat i glavu jer u toj visini polako gubi snagu.