Boks je jedan od „zapadnjačkih“ borilačkih sportova, a slovi kao ’plemenita vještina’ zbog činjenice da u boksu nije dozvoljeno protivnika udarati dok je na podu, te da postoje stroga pravila u koji dio tijela i na koji način se smije udarati protivnika.

Vjerojatno od kad ljudski rod postoji tu je i potreba da se čovjek obrani i zaštiti. Iz te su se potrebe razvile sve današnje moderne borilačke vještine i sportovi. Iako proizašli iz iste potrebe vještine i sportovi sa Istoka i Zapada razlikuju se u mnogočemu. Na Istoku oni su usko vezani uz duhovni razvoj, a na Zapadu imaju drugačiju filozofiju i primarno natjecateljski karakter.

“I hated every minute of training, but I said, ‘Don’t quit. Suffer now and live the rest of your life as a champion’.” -Muhammad Ali

Od kuda boks vuče korijene

Prve tragove i zapise o Boksu nalazimo unazad 4 tisuće godine kod starih Sumerana na Bliskom istoku. Stari su Grci također imali sport koji se može smatrati pretečom modernog boksa. Prvi se puta pojavio na njihovoj 23. Olimpijadi 688. godine prije Krista. Tamošnji natjecatelji namatali su kožne trake oko ruku kako bi zaštitili šake. Nisu postojale kategorije niti runde, nego je borba trajala dok jedan borac ne prizna poraz ili ne može nastaviti dalje.

Kroz povijest boks je bio popularan i u starom Rimu gdje su se borbe održavale u njihovim amfiteatrima. Tamo su to često bile borbe do smrti, a borci koji su pobjeđivali bili su prave zvijezde. Ipak zbog brutalnosti boks je 393. godine bio zabranjen i tek se pojavio u 16. stoljeću u formi boksanja golim šakama. Taj je oblik boksa danas također sve popularniji pogotovo u Velikoj Britaniji.

Kako je nastao moderni boks?

Pravila i obrisi modernog boksa pojavili su se u 19. stoljeću. Tada se odredilo da je trajanje rundi 3 minute, a ukupno ima do 12 rundi. Da je pauza između rundi u trajanju od 1 minute. Da borbu kontrolira sudac unutar ringa, a ocjenjuju je do 3 suca izvan ringa. Borba može završiti i Knock out-om kada  sudac borcu broji do 10 i ako on nije sposoban nastaviti sudac borbu prekida.

Danas se boks dijeli na amaterski i profesionalni. Dio je Olimpijske obitelji, te je uvršten tamo kao Olimpijski sport. Iako nastao primarno iz potrebe da čovjek zaštiti sebe, sada je više natjecateljskog karaktera. To nipošto ne znači da se boksači ne znaju braniti, nego samo da primarno vježbaju za natjecanja.

U rekreativnom smislu to je izvrstan sport koji koristi vašem zdravlju i višestruko povećava kondiciju. A u krajnjim neizbježnim slučajevima može poslužiti i u svrhu samoobrane.