Kako nam se Capoeira uvijek nekako nalazi na granici između plesa, borilačke vještine i djelomično vratolomije, nikako da ju smjestimo u jednu od kutija. Potražili smo pomoć stručnjaka i pronašli super junaka Nikolu Orešković da nam pojasni sve ljepote Capoeire.

Pripremili smo mu nekoliko pitanja na koja smo, u vrlo kratkom roku, dobili i odgovor. Jedno je pitanje ostalo neodgovoreno (za sada)…Saznajte više o Capoeiri, sve benefite za zdravo tijelo i um, što je Fluid Balance i naravno gdje su dvorane za trening…

SENSEI: Tko je Nikola Orešković? Predstavi nam se ukratko….

NIKOLA: Nikola Orešković (professor Cavalo) je voditelj programa capoeira za odrasle i capoeira vrtić, i mentor Capoeira Amazonas škola u Hrvatskoj. Učitelj capoeire s više od 15 godina iskustva u podučavanju različitih body/ mind/movement izričaja i tvorac programa fluid balance.

Pored capoeire, bavi se suvremenim plesom, borilačkim vještinama, cirkusom i kaskaderstvom. Surađuje s Kineziološkim Fakultetom u Zagrebu, Zagrebačkim plesnim ansamblom, Hrvatskim institutom za pokret i ples. Član je i izvođač IMRC-a (Integrated Movement Research colective), UPUH-a (Udruge plesnih umjetnika Hrvatske) i HDFD-a (Hrvatskog društva filmskih djelatnika).

SENSEI: Uf, u ovih par rečenica stalo je puno previše aktivnosti za jednu prosječnu osobu, stoga zaključujemo da si ti na granici sa super junakom.

SENSEI: Kako bi te, u tri riječi, opisali tvoji prijatelji?

NIKOLA: To pitanje bi bilo bolje uputiti mojim prijateljima 🙂

SENSEI: Frendovi uključite se, molim u komentar na FB ispod teksta. Kako bi opisali Nikolu u tri riječi?!?

SENSEI: Kada i kako si počeo trenirati Capoeiru?

NIKOLA: Capoeiru sam počeo trenirati u rehabilitacijske svrhe. Dugo godina sam se bavio taekwondoom, i s par istomišljenika osnovali smo X-out martial arts demo team. Uz taekwondo radili smo i akrobatiku; pri jednom nastupu, nezgodno sam doskočio i ozbiljno ozlijedio koljeno. Kroz vrijeme oporavka, imao sam priliku vidjeti capoeiru na filmu, i pomislio da bi mi ginga (osnovno kretanje u capoeiri) i spuštanje baze bili odličan način rehabilitacije. Iskreno – mislio sam raditi capoeiru neka 3 mjeseca dok se potpuno ne oporavim, ali sam kroz trening počeo uviđati koliko je to kompleksna i bogata vještina.

SENSEI: Pojasni, molim te, svima nama koji smo čuli ali si ne možemo verbalizirati, što je u stvari Capoeira?

NIKOLA: Capoeira je borilačka vještina koja se razvijala u kolonijalnom periodu u Brazilu. Nastala je mješavinom kultura – nosi u sebi tugu i želju afričkih robova za slobodom, ponos i nepokorivi duh Indiosa, prepredenost boemskih portugalskih doseljenika i snagu i muzikalnost afričkih ratnika.

SENSEI: Po čemu se primjerice Capoeira razlikuje od borilačkih vještina?

NIKOLA: Capoeira se od ostalih borilačkih vještina razlikuje po muzikalnosti, osjećaju za ritam, te izvanrednim korištenjem prostora u svim dimenzijama. Glavno oružje capoeire je Mandinga – ili prepredenost; udarci ili rušenja mogu doći iz bilo kojeg smjera; rijetko kad se udarac blokira, capoeirista se oslanja na svoje evazivne sposobnosti. Neortodoksnost tehnika i konstantni razvoj prilagođen trenutnom vremenu u kojem se prakticira te funkcionalni akrobatski pokreti koji mogu služiti za napad, obranu ili show off također su posebnost capoeire.

SENSEI: Koliko dugo se prakticira u Hrvatskoj?

NIKOLA: Capoeira u Hrvatskoj postoji 15ak godina. Prva škola nastala je u Zagrebu, a neovisno o toj školi, razvile su se škole u Puli i Osijeku, a zatim i u Rijeci, Splitu, Šibeniku i Čakovcu.

SENSEI: Kada bih se spremali za trening što bi sve trebali ubaciti u torbu?

NIKOLA: Za treniranje capoeire nije potrebno puno – udobna odjeća i dobra volja 🙂

SENSEI: Da li odrasle (starije) osobe mogu započeti trening bez prethodnog iskustva?

NIKOLA: Naravno. Kako se često u capoeira krugovima kaže, capoeira e pra homem, menino e mulher – capoeira je za muškarce, djecu i žene. Nikakvo predznanje nije potrebno, a ni fizička sprema.

SENSEI: Postoje li pojasevi (zvanja) u Capoeiri i kako se dolazi do njih?

NIKOLA: Postoje zvanja u capoeiri. U različitim grupama, različito se i prikazuju. Najčešće se radi o konopima u boji. Do zvanja se dolazi kroz shvaćanje vještine, ne samo u fizičkom smislu kroz savladavanje tehnika, već i kroz muzikalnost, poznavanje duha vještine, tradicije i povijesti, te kroz inovativnost i dodavanje svojeg osobnog dodira vještini. Zvanje se dobiva kroz ceremonije batizado, troca de corda i formatura.

Batizado je ceremonija u kojoj početnik prvi put igra s profesorom capoeire ili majstorom u rodi (krug u kojem se izvodi capoeira), te ga učitelj “krsti” (doslovni prijevod riječi batizado) podom – tj, unutar igre ga sruši na pod. Batizado je svojevrstan ulazak u svijet capoeire, nakon čega si zvanično capoeirista. Troca de corda doslovno znači zamjena konopa; učenici kroz igru s iskusnijim capoeiristima odmjeravaju snage, i na kraju igre dobiju novi konop.

Formatura je ceremonija koja se dešava kad je učenik došao do stadija gdje završava trening i učenje pod nečijim direktnim vodstvom, i  postaje aluno formado – formirani učenik. Također, formatura se održava i kada formirani učenik dobiva titulu majstora capoeire.

SENSEI: Može li Capoeira poslužiti u samoobrambene svrhe, tj. Ima li samoobrambenih tehnika?

NIKOLA: Capoeira može poslužiti u samoobrambene svrhe. Kroz svoju povijest koristili su je afrički robovi u Brazilu da bi pobjegli iz senzale i s plantaža; oslobođeni robovi koristili su je da bi se borili protiv opresije; Svodnici i plesači sambe koristili su capoeiru za samoobranu i zaštitu; političari su unajmljivali capoeiriste da uklone konkurenciju; capoeira je bila toliko opasna da je do nedavno prakticiranje capoeire bilo zabranjeno u Brazilu. Nakon širenja capoeire po Sjevernoj Americi i Europi 60ih i 70ih godina, započela je nova era – capoeiristi su kroz plesnu i umjetničku scenu uspijevali opstajati u zapadnom svijetu. Još danas capoeira u Brazilu nosi tamnu stigmu; prosječni Brazilac nije sretan ako mu se dijete želi baviti capoeirom – tamo je to vještina koja asocira na zakon ulice i nasilje. Danas capoeiru i određene capoeira tehnike zbog učinkovitosti možemo vidjeti i u MMA natjecanjima.

SENSEI: Održavaju li se natjecanja iz Capoeire?

NIKOLA: U novije vrijeme postoje inicijative raznih capoeira grupa i takmičenja unutar njih; no teško je naći sustav pravila koji bi obuhvatio sve aspekte capoeire, a izoliranje određenih tehnika bi je previše ograničilo. S druge strane, svaki capoeirista često igra u rodi, gdje je sve moguće. Tako se razvija kao capoeirista i kao borac.

SENSEI: Osim Capoeire prakticiraš i Body Fluid Balance. Pojasni nam što je to…

NIKOLA: Fluid balance je program osvještavanja ravnoteže u bilo kojoj situaciji. Inspiriran je našim znanjem plesa, capoeire, cirkusa, akrobatike i teatra; spajajući ove tjelesne / kreativne discipline razvili smo specifičnu metodu i rječnik pokreta koji dijelimo kroz našu umjetničku produkciju i obrazovne programe.

S programom smo krenuli početkom 2009. godine. Redovni treninzi održavaju se u Zagrebu i Ljubljani.

SENSEI: Koji su benefiti Fluid Balance treninga?

NIKOLA: Fluid balance je za svakoga tko želi istraživati različite spektre izražavanja kroz jedinstven pokret. Cilj programa je individualno razvijanje baze i korištenje tog znanja za stvaranje vlastite lepeze pokreta. Elementi se prenose polaznicima u sigurnom okruženju uz stručni nadzor.

Dobrobiti programa:

  • fokus uma i tijela
  • dugovječnost izričaja
  • dvostrana fluidnost
  • shvaćanje tijela u prostoru
  • svjesnost posture tijela i ravnoteže
  • amortizacija i suspenzija
  • statička i dinamička fleksibilnost
  • kreativno razmišljanje i individualni izričaj
  • sceničnost

SENSEI: Kome je namijenjen Fluid Balance?

NIKOLA: Fluid balance je namijenjen svima; nikakvo predznanje ili sprema nisu potrebni. Nudimo posebne radionice za djecu, odrasle i profesionalce (plesači, capoeiristi, borilačke vještine i sportovi, akrobati, glumci, cirkus, yoga, pole dance, fitness..)

SENSEI: Na ljestvici od 1-10 koliko je FB vještina opasna?

NIKOLA: Fluid balance je opasan koliko i bilo koja druga aktivnost. I hodanje može biti izuzetno opasno ako smo nepažljivi. Proces treninga odvija se kroz faze, elementi se uče sustavno i uz nadzor voditelja.

SENSEI: Koja je najopasnija scena koju si ikada snimio / izveo?

NIKOLA: Zanimljivo pitanje 🙂 kroz bavljenje kaskaderstvom, imao sam prilike izvoditi različite opasne radnje; tu se uvijek radi o kalkuliranom riziku. Kroz poseban trening i pripremu pripremite tijelo za potencijalno opasne radnje; no trening nije isto što i izvođenje radnje na setu (slično kao što te sparing i trening može pripremiti za meč, ALI – nije meč). Iskreno, najopasnija scena za zdravlje mi je bila kad sam trebao nakon borbe pasti i ostati ležati duže vrijeme u lokvi vode – snimanje je bilo vani, po zimi, temperatura je bila blizu nule, ledena kiša je padala i bio sam skroz mokar. U usporedbi s time, visinski padovi, borbe, kaskaderska vožnja ili jahanje, mačevanje, udarci i reakcije koje sam radio su manje opasne radnje – na koje mogu utjecati. Na vremenske nepogode i temperaturu – ne.

SENSEI: I za kraj privatno pitanje – koji su tvoji neostvareni planovi?

NIKOLA: Što se capoeire tiče – otići još koji put u Brazil i obilaziti razne škole i ulične rode, te stjecati još znanja i još bolji uvid u magični svijet capoeire. Fluid balance – cilj mi je promovirati fluid balance kroz radionice i van Europe.

Naš intervju smo priveli kraju, zahvaljujemo se Nikoli na izdvojenom vremenu i odgovorima. Iako imamo još puno pitanja, ostaviti ćemo ih za neku drugu priliku. Možda najbolje kad posjetimo Nikolu i njegov tim na treningu. Ako smo vas uspjeli zaintrigirati ubacite u ruksak udobnu odjeću, bocu vode i šaku dobre volje, a na webu pronađite najbliži centar za trening: www.amazonas.hr/capoeira