Chi Kung je naziv za vježbe disanja ili energetski rad kojim uvećavamo i obnavljamo našu unutarnju energiju. Pomoću uma i tjelesnih pokreta vodimo energiju kroz tijelo. Energija je vitalna sila koja pokreće sve funkcije u ljudskom tijelu. U raznim kulturama poznata je pod različitim imenima. U Kini kao chi, u Japanu je to Ki, prana u Indiji ili jednostavno kao životna sila.

Što je zapravo ta energija?

Chi kung je vještina poboljšanja zdravlja i kvalitete života koja se već stoljećima prakticira u Kini. Igra aktivnu ulogu u prevenciji i liječenju raznih bolesti, te produženju života. Postoji više od dvije tisuće raznih oblika  chi kunga uključujući i vještine kao što su Tai Chi, Pakua. To su vještine čije su forme vrhunski chi kung. Nemoguće je naučiti sve oblike tih vježbi već ih vježbač odabire prema svojim potrebama.

Chi kung svrstavamo u 3 glavne grupe:

1) Za samoiscjeljenje –  sami vježbamo stavove, pokrete ili forme koje smo naučili ovisno o našim potrebama ili bolestima koje pokušavamo izliječiti.

2) Borilački chi kung – koristi se u borilačkim vještinama za povećanje snage, otpornosti na udarce i sl.

3) Medicinski chi kung – odlazimo kod chi kung liječnika koji koristi svoj chi da bi liječio bolesti koje čovjek ne može sam izliječiti.

Izvor fotografije: Foto: www.nuncenter.com

Zašto uopće vježbati Chi Kung?

U ljudskom tijelu postoji 12 glavnih i 8 sporednih akupunkturnih meridijana. Kroz te meridijane chi slobodno teče u sve organe. Kada se ti meridijani blokiraju chi ne može prolaziti i uskoro dolazi do bolesti. Da bi se to spriječilo, ili ako se već dogodilo, koristimo razne oblike chi kunga kako bi pospješili protok energije kroz blokirani meridijan. Isto tako vježbanje osnažuje organe, poboljšava cirkulaciju, uravnotežuje emocije, smanjuje stres i napetost, poboljšava seksualni život.

Budući da ne iziskuje napor mogu ga vježbati svi. Kako bi čovjek uistinu razumio chi kung i imao koristi od njega potrebno ga je redovito vježbati. Kao što kaže stara kineska poslovica PUT OD TISUĆU KILOMETARA ZAPOČINJE PRVIM KORAKOM