Chi Kung vježbe za 12 akupunkturnih meridijana

Chi Kung u doslovnom prijevodu značio bi vježbanje Chia. Ovaj cjeloviti sistem razvijen je na području Kine prije više tisuća godina. Proizašao je iz taoističkog učenja i poimanja svijeta i sveprožimajuće Chi energije.
U svijetu postoji preko 2000 vrsta različitih Chi Kung vježbi koje su podijeljene u nekoliko skupina kao što su npr. borilački, terapeutski, religiozni…

 

Chi Kung vježbe – opća pravila

 

Na seminaru koji je za vikend održao Mario Krot učili smo 12 Chi Kung vježbi za 12 glavnih meridijana u tijelu. Svaka vježba namijenjena je određenom meridijanu i pomaže u balansiranju njegove energije. Osim energetskog, vježbe imaju i dublje djelovanje na nas.
Iako za svaki meridijan ima posebna vježba, postoje određena općenita pravila za izvođenje svake od tih vježbi:

  • prilikom izvođenja vježbi koljena su blago povijena što omogućava izravnavanje lumbalnog dijela kralježnice
  • kralježnica je uspravna
  • jezik je na nepcu, osim ako nije drukčije naglašeno
  • brada je lagano uvučena
  • leđa i ramena su blago zaobljena što omogućava opuštanje prsnog koša
  • ramena i cijelo tijelo su opušteni
  • ruke su blago raširene, a između pazuha je razmak veličine šake

 

12 vježbi za 12 meridijana

Nakon kraćeg uvoda i općenitih napomena krenuli smo na izvođenje jedne po jedne vježbe. Vježbe nisu fizički pretjerano zahtjevne pa ih mogu svakodnevno izvoditi skoro svi.

Chi-kung-1

1. Snake hands

To je prva vježba namijenjena za srce i krvne žile. Jedina je od svih 12 koja je u potpunosti statična. Ova vježba smiruje rad srca, opušta i smiruje duh.

2. Straight hands

Druga vježba nalikuje prvoj, uz malo izmijenjen položaj ruku. Djeluje na tanko crijevo, koje je po taoističkoj filozofiji vezano uz srce. Ovom vježbom radimo na smirivanju i uklanjanju stresa, te nam daje unutarnju i vanjsku stabilnost. Ovom se vježbom budi i pojačava motivacija i želja za djelovanjem

3. Throwing hand

Ova vježba djeluje na koštanu srž i mjehur. Kako je po zapadnjačkoj medicini koštana srž vezana uz naš imunološki sustav, ova vježba pojačava naš imunitet. Ovom se vježbom povećava Chi te ga se vraća u prirodno stanje koje smo dobili rođenjem.

4. Changing hands

Vježba koja djeluje na bubrege, koji su skladište energije u tijelu. Pomaže nam da se nosimo s promjenama u životu.

Chi-kung-2

5. Waving hands

Ovom vježbom djelujemo na perikard. Također ta nam vježba povećava koncentraciju i koordinaciju između ruku i mozga. Specifičnost ove vježbe je što masira skoro sve meridijane i time djeluje pozitivno na cijelo tijelo.

6. Breaking hand

Vježba djeluje na trostruki grijač. Trostruki grijač nije vezan ni za jedan organ posebno, ali za njega kažu da daje unutarnju temperaturu tijela. Zadužen je za probavu u širem smislu. Balansira količinu Yina i Yanga u tijelu.

7. Willow hand

Djeluje na žučni mjehur. Ovo je i najkompliciranija vježba i potrebno je kraće vrijeme prilagodbe. Ta nam vježba razvija sposobnost da se brzo prilagođavamo promjenama u životu.

8. Hammer hand

Ovom vježbom djelujemo na jetru, te na ligamente. Pomaže u oporavku nakon bolesti i u njoj je jako naglašena gipkost kukova.

Chi-kung-3

9. Bumping Cutting hand

Djeluje na meridijan pluća. Specifičnost je što podiže Yang energiju pa nije poželjno raditi je kada smo nemirni, bijesni ili sl. S druge strane odlična je u slučajevima kada se osjećamo bezvoljno, umorno i bez energije.

10. Small circle hands

Djeluje na meridijan crijeva, Usklađuje takozvana tri tan tiena u tijelu. Ova nam vježba izrazito pomaže da naučimo kretati tijelo kao cjelinu, a ne samo pojedine dijelove.

11. Eagle shape hands

Djeluje na meridijan želuca. Pomaže u obrani tijela od bolesti, ali nam i učvršćuje tijelo pa time povećava otpornost na udarce.

12. Double changing hand

Djeluje na slezenu, balansira količinu yina i yanga u tijelu. Izražena je promjena energije yina i yanga u rukama.

 

Kompletan set

Set je ovo koji balansira energiju u tijelu i pomaže nam da održavamo zdravlje. Valja naglasiti da je moguće raditi i pojedine vježbe zasebno kako bi si pomogli pri određenoj bolesti.
Želite li upoznati i naučiti navedene vježbe slobodno se javite Mariju koji je u želji da pomogne ljudima i prenese im svoje znanje otvorio u Zagrebu Atma Amenti – centar za energetsko i duhovno iscjeljivanje.

Post Author: Sensei