Kada smo nedavno bili na demonstracijama u Okučanima po prvi puta smo se susreli s Crobran vještinom. Iznenađeni imenom i atraktivnim nastupom potražili smo trenera i susreli starog prijatelja prof. Gordana Krajačića s kojim smo pokrenuli suradnju još prije 17 godina za časopis Sensei.

Znatiželjno smo ga upitali može li nam pojasniti što je Crobran i on je obećao poslati nam tekst u kojem će nas upoznati sa svojom vještinom. Nije prošlo dugo i dobili smo iscrpno pojašnjenje koje vam prenosimo u nastavku teksta.

Što je ustvari Crobran?

Radi se o hrvatskoj borilačkoj vještini koja je, po riječima njenog tvorca prof. Gordana Krajačića, „najbolji i najefikasniji sistem samoobrane u svijetu“.  Crobran je skraćenica od CHROATUM BRANSK POVED što na starohrvatskom znači Hrvatska borbena učenja ili Hrvatske ratničke vještine.

To je moderan sustav ratničkih vještina, učenja, umijeća, mudrosti, duhovnosti, viteštva i efikasnosti temeljen na svim vještinama naših predaka daleko u prošlost. Tehnike, bile one drevne ili moderne, jednako su efikasne. Efikasnost, jednostavnost, praktičnost, upotrebljivost neke su od osnovnih vrijednosti koje stoje iza svake pojedinačne tehnike.

Bez obzira na to što neke potječu iz prošlosti konstruirane su tako da budu u potpunosti primjenjive u današnjem vremenu, da budu efikasne, brutalne, brze i opasne.

Kao dokaz svemu navedenome tu je Leon Krajačić koji na nastupima u sklopu MMA natjecanja ima skor 5-0. Njegovi se treninzi odvijaju na unikatan Crobran način iako priprema za MMA nije primarna Crobran disciplina. U videu prikaz fizički napornih treninga:

Hrvatska mudrost kroz Crobran

Ova vještina njeguje i potiče uvježbavanje, usvajanje i proučavanje svega ratničkog, duhovnog, znanstvenog i spoznajnog što se može otkriti na tlu današnje Hrvatske. Njegovi izvori su daleko u prošlosti, ali srž vještine je sistematizirana u jednostavan plan i program vježbanja.
Prostor za istraživanje i aplikaciju istraženog je ogroman i neiscrpan i zbog toga je Crobran nikad završena priča. On se stalno nadograđuje i usavršava s novim saznanjima, novim istraživanjima i novim načinima vježbanja.

U sve to imat ćemo se prilike i osobno uvjeriti vrlo brzo jer smo dogovorili posjet Pakracu, gradu gdje prof. Krajačić živi i vodi treninge. Sam Gordan koji je osnivač Crobran vještina profesor je tjelesne i zdravstvene kulture s 34 godine iskustva u vježbanju borilačkih vještina. Ima 20 godina iskustva u trenerskom radu, te 20 godina iskustva rada u ekstremno opasnim uvjetima od ratne Hrvatske do Afganistana i Iraka. Trenutno živi i radi u Pakracu gdje i vodi treninge.