Crobran – moderna hrvatska samoobrana

 

Kako smo upoznati s inicijativom našeg prijatelja i suradnika Gordana Krajačića da Crobran predstavi široj hrvatskoj javnosti zamolili smo ga da nam pošalje tekst o seminaru iz Duge Rese. Prvi je to u nizu takvih seminara koji će se održati diljem Hrvatske s ciljem daljnje promocije i popularizacije Crobrana.

 

Početak ture po Hrvatskoj

 

Na inicijativu gospodina Igora Ristića iz Duge Rese organizirali smo seminar – Crobran Moderna Samoobrana. U organizaciji je svu moguću podršku – dvoranu i opremu pružio Judo Klub Duga Resa i predsjednik kluba g. Davor Vrbanić. Kako sam ja iz Duge Rese i kako je Crobran nastao u Dugoj Resi, tako je bilo sasvim prirodno da seminar bude tamo.

 

Seminar za sve uzraste

 

21.04.2018 održan je jednodnevni seminar Crobran Moderna Samoobrana u Dugoj Resi. Seminar je bio održan za raznoliku populaciju: od najmlađih uzrasta do odraslih, te za već iskusne vježbaće Crobrana i za osobe koje se prvi put susreću sa Crobran Samoobranom. Obrađivali smo osnovne tehnike samoobrane, kretanja, izmicanja i posebne padove za samoobranu. Radile su se osnovne tehnike obrana od napada rukama, nogama, gušenjima, obuhvatima, hvatovima, od napada na tlu, od napada nožem i palicom te tehnike obrane od iznenadnih napada u kući, vozilu, obrane sa stolice, obrane iz kreveta u raznim položajima, obrane od više napadača. Bile su to raznovrsne tehnike prilagođene realnim situacijama i primjenjive prilikom mogućeg stvarnog napada.

 

Tehnike prilagođene različitim razinama znanja

 

Za iskusne vježbače Crobran Samoobrane radili smo usavršavanje tehnika izbjegavanja napada kolutima, napade kroz kotrljanja, posebne tehnike udaraca koji presreću ekstremitete koji napadaju, napredne tehnike borbe palicom, nožem, pištoljem, posebne tehnike lomova kostiju i zglobova, te izvlačenje iz zahvata držanja na tlu na način preživljavanja u životno opasnim situacijama.

Plan je bio odraditi tri treninga po 2 sata s pauzama, ali uz prikazani entuzijazam i volju vježbalo se punih šest sati “full gas” bez odmora, s malim pauzama za vodu. Seminar je bio i edukativan ali fizički zanimljiv i izazovan. Svi sudionici su odlično odradili i dobili certifikate o učešću.

Inače u Dugoj Resi održavamo specijalne Crobran Treninge za Instruktore već godinama – a to su treninzi na vodi, u šumi, na livadama i u raznim prirodnim uvjetima gdje pomičemo granice svoje vještine i znanja.
Želite li i vi isprobati Crobran i organizirati seminar u svom mjestu javite se majstoru Gordanu Krajačiću na info@crobran.hr ili potražite više detalja na Crobran Facebook stranici.


Izvor teksta i fotografija: Gordan Krajačić

Post Author: Sensei