U današnje vrijeme stvarno nije lako odabrati bilo šta, a kamo li odlučiti koja je dijeta za dobra za nas. Raznih dijeta ima puno, a svaka jamči gubitak kilograma, poboljšanje zdravlja, liječenje raznih bolesti…..no u večini slučajeva ostajemo razočarani ili rezultatom ili se kilogrami na žalost, u kratkom roku vrate nazad na svoje mjesto.

Svrha dijeta ne bi trebala biti samo gubitak viška kilograma

Najučinkovitija taktika u održavanju zdravlja, a pod time podrazumijevamo i idealnu težinu, je potpuna reorganizacija životnih navika kad su u pitanju prehrana i fizičke aktivnosti.

Prehranu možete prilgoditi sebi i potrebama svog organizma, također možete putem pravilne prehrane liječiti ili prevenirati određene bolesti. Plan prehrane također nije isti u svakom periodu vašeg života, tako da i njega treba mijenjati u skladu s promjenama koje primjetite na svom organizmu. Potrebno je slušati svoje tijelo i na vrijeme reagirati na promjene.

Fizička aktivnost je nužna za očuvanje zdravlja, ne samo fizičkog, već i psihičkog. Zdrav način života jednostavno mora sadržavati neku fizičku aktivnost. U aktivnosti osim hodanja, trčanja, bicikliranja i sličnih sportova također ubrajamo i ples ili kućanske poslove poput čišćenja ili primjerice vrtlarstvo.

Skidanje kila ne ide lako. Zašto?

Većina gojaznih osoba ima prekomjernu težinu zbog prevelikog unosa hrane u organizam, a premalo se kreću.  Na to još mogu utjecati sljedeći čimbenici:

  • Sporiji metabolizam
  • Naslijeđe
  • Povečana potrošnja visokokaloričnih namirnica
  • Stroga suzdržavanja od jela nakon kojih slijedi periodično prejedanje
  • Pretjerana konzumacija prerađenih namirnica s visokim udjelom rafiniranih šećera i masti
  • Sjedilački način života (sjedimo na poslu, sjedimo kod kuće pred TV-om ili računalom)
  • Veće porcije obroka
  • Mala konzumacija hrane bogate vlaknima (voće, povrće, cjelovite žitarice…)

I vratimo se na ključno pitanje – kako odabrati „onu pravu”?

Preporučamo izvrsnu knjigu Sve dijete svijeta, Judith C. Rodriguez. U knjizi možete pročitati doslovce sve savjete kako i putem kojih kriterija napraviti analizu trenutnog stanja organizma, te na koji način odabrati ispravnu dijetu prema vlastitim specifikacijama i preferencijama. Uz svaku dijetu imate i plan prehrane (jelovnik) pa možete ocijeniti da li je primjenjiv na ostale ukućane da ne morate duplo kuhati…

Sretno u traženju one prave!

P.S. Ako se niste odlučili nabaviti knjigu pratite naše objave, jer ćemo svako malo izbaciti pokoju dijetu…