Doshu Soke Yoshinao Nanbu – legenda borilačkog sporta uskoro u Zagrebu

Kratka biografija

Osnivač nanbudoa i sankukai škole karatea, rođen je 1943. u Kobeu, u doba kad su japanske borilačke vještine u Europi bile gotovo nepoznate, osim judoa i mnogobrojnih stilova karatea. Yoshinao Nanbu rođen je u okružju koje je bilo plodno u borilačkom smislu. Njegov otac bio je poznati judoka, instruktor u obližnjoj policijskoj školi, dok je njegov djed nosio naslov poznatoga sumo borca (Yokozuna).

Nanbuov borilački put, započinje učenjem judoa u očevoj školi, a ubrzo potom, postaje učenikom i iaidoa i kendoa. Prije fakultetskih dana mladi Yoshinao upoznao se i s osnovama kobudoa i klasičnog kobujutsua, japansko-okinavljanske vještine borbe oružjem.

S nepunih osamnaest godina upisuje Fakultet ekonomskih znanosti u Osaki, počinje učiti modernije borilačke sustave, aikido i karate te ubrzo postaje učenikom Chojiroa Tanija (8. dan shitoryu karate). 1963. osvaja titulu studentskoga karate prvaka cijelog Japana, pobijedivši na velikom natjecanju u kojem je sudjelovalo više od tisuću najboljih japanskih boraca.

Godine 1964. Yoshinao Nanbu stiže u Europu, u jedan mali pariški dojo, na poziv francuskog karateke Henryja Pleea, u tome trenutku jednog od najpoznatijih majstora i promicatelja klasičnih japanskih borilačkih vještina u Europi. U Europu je otišao s dvije stotine dolara u džepu, uz garanciju japanske Vlade, pa je u Parizu morao preživljavati poučavajući karate, judo i aikido. Ubrzo postaje kapetanom francuske karate ekipe i osvaja mnoga europska i svjetska prvenstva te međunarodne kupove.

 

Začetak Nanbudoa

Godine 1968. majstor Nanbu se vraća u Japan te mu sensei Chojiro Tani povjerava dužnost promicanja shukokai škole karatea u Europi. Već tada Yoshinao Nanbu svojim je vježbačima predstavio vlastitu ideju o tenshinu, tehnici izmicanja s linije napadačeva napada, koja bi trebala zamijeniti tvrde karataške blokove, a koja će postati ključna za formiranje sankukai karatea i nanbudoa kao sustava mekih vještina (jutai jutsu).

Zbog koncepcijskih neslaganja s dugogodišnjim učiteljem, Nanbu napušta Tanijevu shukokai školu i metodu te osniva vlastiti stil, koji naposljetku naziva sankukai karate. U Europi je taj stil bio iznimno popularan, a među najbrojnijim Nanbuovim seminarima bili su oni na tlu bivše Jugoslavije. Uistinu, povijest karatea na ovim prostorima usko je vezana uz karizmu i lik i djelo Yoshinaa Nanbua, koji je među prvim japanskim majstorima posjetio bivšu Jugoslaviju.

 

 

 

Godine 1976, nakon mnogih sukoba unutar velike sankukai karate obitelji, Nanbu naposljetku shvaća da nije zadovoljan netom stvorenom vještinom, koja je u Europi i Japanu imala velik broj sljedbenika, odlazi u prirodno okružje Cap d’Aila u južnu Francusku, gdje, u potpunosti izoliran, ostaje do 1978, kada napokon predstavlja nanbudo široj javnosti, demonstracijom pred kneževskom obitelji Rainer u Monaku. Od toga se trenutka, koji se može smatrati rođendanom jedne vještine, nanbudo, kao borilački ili energijsko-terapeutski sustav, razvijao u mnogim zemljama.

 

Dobra vijest za sve zainteresirane za ovu japansku vještinu – Doshu Soke Yoshinao Nanbu dolazi u prosincu u Zagreb gdje će održati internacionalni Nanbudo seminar. 
Bacite oko na link i prijavite se dok još nije kasno!

 


Izvor teksta i fotografija: Leo Rafolt

Post Author: Rahela Loncaric