Nedavno smo imali jednu vrlo zanimljivu obljetnicu – dvadeset godina Hapkida u Hrvatskoj.

Godine 1997. Mladen Kužnik, danas majstor Hapkida 8. DAN, započeo je s treningom i učenjem Hapkido vještine u Zagrebu. Tada je počeo prenositi svoje znanje malenoj skupini entuzijasta koji su se odvažili isprobati navedenu vještinu.
I meni samom, koji sam u njemu od samih početaka zajedno s našim majstorom Mladenom Kužnikom, tek je sad jasno koliko je to ustvari vremena.

Što je Hapkido?

Hapkido je moderna korejska borilačka vještina nastala polovicom prošlog stoljeća. Jedna je od rijetkih koja još uvijek ima živućeg osnivača, Ji Han Jaea koji je svoj zadnji europski seminar održao upravo u Zagrebu 2010. Godine. Taj se seminar održao u prostorima Hrvatskog Hapkido Saveza u Zagrebu i imao sam veliku sreću prisustvovati tom iznimnom seminaru.
Majstor Mladen Kužnik jedini je direktni učenik Hapkida od osnivača Ji Han Jaea u Hrvatskoj. I osim što je ugostio Ji Han Jaea u Zagreba nekoliko je puta bio u Koreji preuzimajući znanje s izvora.
Hapkido je jedna od najkompleksnijih borilačkih vještina temeljena na zakonima fizike i biomehanike. Svojim tehnikama Hapkido razvija motoriku i kognitivne sposobnosti svakog vježbača. Kao kompleksna borilačka vještina sastoji se od tehnika udaraca nogama i rukama, bacanja, poluga, rada s oružjem… Sve su te tehnike razvijene u kompletan i moderan sustav samoobrane primjeren današnjem vremenu.

Osim samoobrambenog dijela Hapkido ima i svoj natjecateljski, sportski dio. U čak 13 disciplina vježbači se mogu natjecati i ocijeniti svoje znanje i napredak. Neke od tih disciplina su sportska borba, forme sa i bez oružja, padovi preko prepreka, tehnički prikaz nožnih udaraca, te lomljenje predmeta…
Godine 2012. u Zagrebu nastala je Europska Hapkido Unija, također zaslugom majstora Mladena Kužnika, s ciljem okupljanja Hapkido klubova u Europi razjedinjenih po mnogim korejskim organizacijama. Misao vodilja je popularizacija Hapkida i njegov razvoj kao nezavisnog sporta.

Hapkido – vještina za ljude od 3 do 103 godine

Hapkido osim tjelesnih sposobnosti razvija i duhovnu stranu, jer sadrži i vježbe disanja te meditaciju koje su neizostavni dio njegove svakodnevne prakse. Na treningu se posebna pozornost posvećuje tom dijelu treninga i svaki se učenik postupno uvodi u taj dio učenja i znanja.

Ono što je također zanimljivo je da se program učenja prilagođava dobi učenika, pa ga mogu raditi i djeca od 3 godine, pa do starijih koji imaju “103” godine 🙂
Tako se kod djece radi na razvoju kompletnog lokomotornog sustava, te se radi na razvoju koncentracije i motorike. Stariji vježbači pak održavaju pokretljivost svog tijela, a kroz vježbe disanja i fizičku aktivnost održavaju ili poboljšavaju svoje zdravlje.

Sve to dovoljni su razlozi da dođete i probate Hapkido i možda se nađete u njemu kao što smo se našli majstor Mladen Kužnik i ja.
Ako sam vas zainteresirao slobodno se javite u Centar za korejske borilačke vještine, u Zagrebu, Martićeva 62. Tamo ćete dobiti sve potrebne informacije gdje i kako možete i vi započeti sa svojim putovanjem u svijet Hapkida.