Eterično ulje smilja pomaže ublažiti bolove bez ikakvih nuspojava. Ono je snažan analgetik i djeluje jače od nekih farmaceutskih proizvoda. Eterično ulje smilja nije toksično i ne izaziva iritaciju, a na kožu ga možeš nanositi direktno, bez razrjeđivanja.

Također sadrži posebna svojstva koja djeluju antibakterijski, antigljivično i protuupalno. Koristi se na razne načine, a sve u svrhu poboljšanja zdravlja i jačanja imuniteta. Ženama će, naravno, najinteresantniji biti učinak na kožu.

Čisto ulje od smilja izuzetno je skupo jer za samo jednu litru ulja potrebna je tona svježih cvjetova. Stoga su pripravci poput krema, losiona, hidrolat ili macerat najzastupljeniji na tržištu. Osim što na organizam djeluje protualergijski, liječi prehladu, bolesti jetre  i poremećaj žuči. Poboljšava funkciju živčanog sustava, uklanja nesanicu, pozitivno utječe na zdravlje srca te snižava krvni tlak.

Kako koristiti eterično ulje smilja?

Osobe oboljele od artritisa ili s upalom mišića, ligamenata ili tetiva, mogu uspješno tretirati problem ovim uljem.

Ako imate opekline ili uganuti gležanj, nerazrijeđeno eterično ulje smilja se primjenjuje direktno na izvor boli. Kada se bol smanji, razrijedite ga s 20% jojobinog ulja i nanesite na problematično područje.

Kada se radi o kroničnoj boli, razrijedite 5% eteričnog ulja s uljem jojobe. Pomiješajte 40 kapi eteričnog ulja s jednom kapi ulja jojobe i stavite na bolno mjesto.

Ulje jojobe je tekućina prikupljena iz sjemena stabla jojobe koja su rasprostranjena u pustinjskim područjima diljem Sjeverne Amerike. Ulje jojobe bogato je mineralima, a sadrži i znatne količine vitamina E te kompleks vitamina B. Po kemijskom sastavu je ulje jojobe vrlo slično sebumu – formira tanki, nemasni sloj koji omogućava disanje epiderme. Osim toga, ovo magično ulje nije komedogeno, ne uzrokuje iritacije ni alergijske reakcije na koži.

Ukloni modrice (hematome)

Ako se baviš borilačkim sportovima tada ti modrice nisu strani pojam. Modrice, masnice, šljive, podljevi ili hematomi, kako god ih zvali, riječ je o istom – kožnim promjenama uglavnom plavičaste boje koje nastaju najčešće uslijed udarca. Ustvari, događa se da uslijed udarca ili neke druge mehaničke traume dolazi do nagnječenja mišićnih vlakana i vezivnog tkiva. To uzrokuje pucanje kapilara iz kojih se krv zatim izlijeva pod kožu: posljedica je modrica koja je u početku crvenkasta, a poslije mijenja boje od plave do zelene i žute te je bolna na dodir.

Sigurno ne znaš da se uz pomoć ulja smilja možeš s lakoćom riješiti modrica (hematoma), pa čak i onih “starih” žućkasto-zelenih koje uporno ne prolaze. 

Evo jednostavne recepture za ulje protiv hematoma:

Sastojci:

10 – 15 Kapi eteričnog ulja smilja
10 ml biljnog Tamanu ulja (hladno prešanog i nerafiniranog)

* Tamanu ulje djeluje antibakterijski, antivirusno, fungicidno, cikatrizantno (pospješuje zacjeljivanje), protuupalno. Potiče sintezu kolagena te ima fotoprotektivni učinak. *

Izmiješajte navedene sastojke i mažite na područje modrice dva do tri puta dnevno. Ovaj pripravak izvrsno regenerira i ožiljke nakon operacijskih zahvata.

Kada biraš eterično ulje smilja – biraj ono iz organskog eko uzgoja. Preporučujemo ti DALMATIA HERBS proizvode od smilja jer su potpuno ekološki, proizvedeni u Hrvatskoj od strane OPG Vinka Vulić iz Vrlike. Smilje uzgajaju sami u najboljim mogućim uvjetima – mediteranskoj klimi i obilju sunca.