Svjetski priznati majstor vodio Hapkido seminar u Combat centru

Za vikend se u Zagrebu održao Hapkido seminar kojeg je vodio Grandmaster Geoff J. Booth. Majstora je po četvrti puta ugostio Combat centar. Oni su članovi International Hapkido Alliance koji podučavaju Kwan Nyom Hapkido. U svijetu imaju preko 7000 članova, od čega imaju 280 crnih pojaseva.

Posebnost ove škole je u tome što sva majstorska polaganja nadgleda sam Grandmaster Geoff J. Booth, a vrše po unificiranom programu. To znači da je isti kurikulum za sve pojaseve i svi moraju za iste pojaseve znati iste tehnike. Ta unificiranost višestruko pridonosi i podiže kvalitetu znanja učenika škole.

Kako bi stigao na sva Hapkido majstorska polaganja

Grandmaster Booth 4 mjeseca godišnje provodi obilazeći svoje škole.

Geoff J. Booth: „Ne možeš nadomjestiti iskustvo“

Rečenica je to koju majstor neprestano naglašava. Sam majstor ima 40 godina borilačkog iskustva i za sebe kaže da živi Hapkido. Isto tako naglašava kako je to ustvari jako malo u usporedbi s njegovim učiteljem koji je u tom svijetu 66 godina. Kaže da koliko god se trudili ne možemo ubrzati vrijeme za stjecanje iskustva.

Kroz cijelo to vrijeme na poslovima je probavao svoje tehnike i samim time prilagođavao ih praktičnoj upotrebi. Ako se tehnika pokazala neefikasnom majstor ju je izbacio iz upotrebe ili prilagodio. Pokušava razmišljati izvan okvira, a tehnike trebaju biti primjenjive u realnim situacijama. Tehnike se stalno usavršavaju i u kurikulum se ubacuju nove, a neke stare se izbacuju.

Uživajte u malim svakodnevnim stvarima jer one život znače

Na pitanje da li ima favorite među tehnikama kaže da nema, jer uvijek pokušava iskusiti što je moguće više različitih stvari kako bi dodatno proširio znanje i iskustvo. Također kaže da mu u ovih 40 godina Hapkido još nije dosadio i ne prođe ni dan bez njega. Ono što posebno naglašava je da treba uživati u malim svakodnevnim stvarima jer jedino se tako može uživati u životu „punim plućima“.