Hrvanje je, u različitim svojim oblicima, vjerojatno najraširenija borilačka vještina u svijetu. Od samih prapovijesnih borbi, pa do starog Egipta, kroz Olimpijske igre u Staroj Grčkoj svugdje su proteže i nazire nekakav oblik hrvanja. Gotovo svaki narod ima nekakvu svoju, domaću, inačicu hrvanja. Ipak današnje hrvanje koje je ujedno i Olimpijski sport dijeli se na nekoliko osnovnih stilova.

Na zapadu su to Hrvanje slobodnim stilom i Hrvanje grčko-rimskim stilom, u Japanu je to Judo, u Rusiji Sambo itd. Sve su to stilovi koji imaju neke zajedničke poveznice:

  • Zabranjeno je udaranje protivnika rukama, nogama, laktovima ili glavom
  • Zabranjeni su nesportski porezi poput grebanja, ugriza, udaranja u genitalije…
  • Cilj im je napraviti takav zahvat kojim se protivnika dovede u nekakav podčinjeni položaj

“Hrvanje nije samo borilačka vještina nego i standardni olimpijski sport”

Zapadni stilovi Hrvanja

Postoje 2 osnovna zapadna stila hrvanja, a to su kao što smo već naveli Hrvanje slobodnim stilom i Hrvanje grčko-rimskim stilom. Osnovna razlika je ta da u grčko-rimskim stilu dozvoljeno hvatanje samo iznad pojasa, dok su u slobodnom stilu dozvoljeni zazvati na cijelom tijelu. Danas je sve popularniji i Grappling kojeg nazivaju i „hrvanje do predaje“. U njemu je cilj natjerati protivnika na predaju koristeći tehnike gušenja i poluga.

Svi ti stilovi zauzimaju veliko mjesto u današnjim MMA borbama čiju su neizostavan dio. Ne može se biti dobar MMA borac ako ne poznajemo barem osnove tih vještima, te osnove kako se obraniti od njih.

Istočnjački stilovi hrvanja

Kao najpoznatiji stil hrvanja na Dalekom istoku ističe se Judo. Proizašao iz jiu jutsua od majstora Jigoro Kanoa danas je vjerojatno najrašireniji. Osim njega tu spadaju i Sumo hrvanje, ruski Sambo, kineski Shuai jiao koji je danas dio suvremenog Wu shu sporta, te mnogi drugi. Iz Judoa se razvija i jako popularni Brazilski jiu jitsu.

Kao što se iz ovih primjera vidi nema dijela svijeta gdje neka vrsta hrvanja nije integrirana u neku vrstu nacionalnog sporta. Iz svega toga proizlazi činjenica da je Hrvanje u svim svojim oblicima jedan od najraširenijih i najstarijih vještima i sportova.

Kroz slijedeće tekstove upoznat ćemo vas sa specifičnostima pojedinih vrsta hrvanja, te vam pokazati različite tehnike navedenih sportova. Pridružite nam se u proučavanju i uživajte.