20 godina Iwama Takemusu Aikida u Hrvatskoj


U proljeće 1999. godine, u Hrvatskoj je pokrenuta Iwama Takemusu Aikido škola pod mentorstvom Paolo Corallini Shihana. On je učenik legendarnog Morihiro Saito Shihana i njegov predstavnik u Europi. U početku mala grupa entuzijasta postepeno je prerasla u nekoliko klubova u više hrvatskih gradova.
Dvadeset godina kasnije i dalje vjerno slijedimo našeg mentora i njegujemo ovaj tradicionalni stil Aikidoa.


Što je točno Iwama Takemusu Aikido i po čemu se razlikuje od drugih Aikido škola?


Osnivač Aikidoa Morihei Ueshiba sredinom Drugog svjetskog rata se povlači iz Tokya u malo selo Iwama. Tamo se posvećuje razvoju svoje vještine i obradi zemlje. Tijekom rata broj učenika se smanjuje jer su svi mladi ljudi na frontu. A nakon rata malo tko ima vremena i energije vježbati radi teške ekonomske situacije. 1946. mladi Morihiro Saito započinje trenirati kod osnivača i posvećuje sve slobodno vrijeme vježbanju i brizi za svog učitelja. Predanost koju je Saito Sensei pokazivao bila je tolika da ga je Osnivač imenovao svojim nasljednikom na mjestu voditelja Iwama Dojoa, te čuvarem Aiki svetišta (Aiki Jinja).
Saito Sensei je pod nadzorom Osnivača kodificirao program rada s oružjem (Buki Waza). Zadržao je specifičnu pedagogiju koja polazi od statičnih tehnika (Kihon) i tek postepeno prelazi na fluidne tehnike (Ki no Nagare) kojom je Osnivač podučavao u Iwama Dojou.
Paolo Corallini Shihan, od trenutka kada je upoznao Saito Senseia, predano slijedi put tradicionalnog podučavanja Aikidoa kako ga je zamislio Osnivač. S tim ciljem je osnovao Iwama Takemusu školu kako bi zaštitio i popularizirao tradicionalni Aikido u svijetu.

Georgi Zarkov 6. DAN ponovno u Zagrebu

Ovu važnu godišnjicu ćemo obilježiti sa seminarom Georgi Zarkov 6. Dan Senseija. On je dugogodišnji učenik Corallini Shihana te njegov predstavnik za Bugarsku.
Sensei Zarkov ima dugogodišnje iskustvo u brojnim suvremenim i tradicionalnim borilačkim vještinama i sportovima (BJJ, Hashita, Sambo, Ju Jitsu, Kenjutsu…). Nositelj je titule Shihan u klasičnom Ju Jitsuu.
Zahvaljujući fizičkoj sličnosti te znanju Aikido, bio je osobni dubler Stevena Seagala u 13 filmova.
Seminar organizira Aiki En Dojo iz Zagreba, a otvoren je za vježbače svih škola i stilova Aikidoa.


Želite li i vi naučiti izvorni Iwama ryu Aikido slobodno se javite Ranku na mail ranko@aiki-en.hr ili saznajte više na facebook stranici Aiki En Dojoa

Post Author: Sensei