Što je Joga?

Joga je drevna disciplina kojom se nastoji živjeti u skladu sa sobom i prirodom. Dolazi od sanskrtskog korijena riječi yug, što znači sjedinjenost ili sprega. Prevedeno na hrvatski znači jaram. Jaram se volovima stavljao kako bi ih ujedinili te kako bi bili snažniji. Na isti način, ujedinjenjem tijela, uma i svijesti osnažujemo cijelo svoje biće u čijem jedinstvu tada leži snaga za ostvarenje naših nastojanja.

Svoje korijene yoga vuče iz Indije, zbog čega se služi tradicionalnim indijskim pojmovljem. Njezine su metode univerzalne te se mogu uskladiti s kulturološkim, religijskim, nacionalnim i tradicijskim značajkama svake sredine. Drugim riječima, metode i tehnike yoge se mogu svakome približiti.

Povijest Joge

Povijest Joge možemo pojednostavljeno podijeliti u 4 faze: Vedski period (Vede) Pretklasični period (Bhagavad Gita), Klasični period (Yoga sutre), Postklasični period (Hatha yoga Pradipika)

Moderna Joga se razvija od kraja 19. stoljeća pa i danas, kako u Indiji tako i izvan nje. Postoje brojni oblici tradicionalne i moderne Joge, a primjenjuje se primarno u svrhu duhovne discipline i kao oblik prevencije ili terapije.

Šest osnovnih puteva Joge

Jnana yoga – put učenja i meditacije

Bhakti yoga – put predanosti i ljubavi

Karma yoga – put nesebičnog djelovanja

Mantra yoga – put svetog zvuka

Raja yoga – „kraljevska yoga“ ili put od osam koraka (ashta-anga yoga)

Hatha yoga – put kontrole ili upotrebe tijela.

Hatha yoga kao najpoznatiji vid Joge danas je osnova svih stilova koji koriste tijelo kao instrument, a iz nje su se razvili ostali stilovi od kojih se najčešće prakticiraju: Ashtanga Vinyasa Yoga, Vinyasa Flow Yoga, Iyengar yoga, Power yoga, Jivamukti yoga, Bikram yoga, Bihar yoga, Viniyoga, Shivananda yoga, Anusara yoga. Ostali prisutni stilovi: Kundalini yoga, Zen yoga, Tantra yoga, yin yoga, Prana flow, Acro yoga.

U Hrvatskoj vrlo su popularni dinamični stilovi i oni privlače sve više polaznika i joga studenata pa se tako otvara sve veći broj centara i škola za dinamičnu Jogu, kako u Zagrebu, tako i u ostalim gradovima Hrvatske.

Joga danas

No, zašto je Joga danas tako popularna i sve više ljudi započinje vježbati neki stil Joge? Jedan od razloga je taj da sve više živimo sedentarni način života koji uvelike može potaknuti probleme sa prekomjernom tjelesnom težinom, većim rizikom od kardiovaskularnih i vaskularnih bolesti te probleme sa lokomotornim sustavom. Svakodnevni stres i užurbanost idu samo u prilog tomu. S druge strane, redovna fizička aktivnost u kombinaciji sa tehnikama disanja te metodama opuštanja, relaksacije i meditacije može pri tome pomoći. Joga nam pruža načine i tehnike kojima možemo dovesti život u sklad na svim njegovim razinama i segmentima. Joga se sastoji od niza poza, raznih tehnika relaksacija, meditacija, kontrola disanja i ostalih tehnika koje za pojedinca mogu imati različitu svrhu. Netko vježba Jogu zbog pozitivnih učinaka na tijelo, na zglobove i kralježnicu, netko radi snažnijih mišića i fleksibilnosti, mirnijeg uma, ili većeg fokusa koji tada pojedincu mogu olakšati svakodnevicu.

Stoga na kraju ovog uvodnog teksta o značajkama Joge možemo zaključiti da je ona univerzalna disciplina koja nadilazi sva kulturna, tradicijska, religiozna i prostorno-vremenska ograničenja te joj je cilj podržati čovjeka pri nastojanju da živi zdravo i ispunjeno.

______________________

Autor teksta: Marijana Vrtar

Službena web stranica MARE YOGA