Karate škole – različiti smjerovi iste vještine

U svijetu danas postoji dosta različitih Karate škola. Iako potiču iz iste vještine zauzele su donekle različit pogled na nju.
Danas najpoznatije karate škole su Shotokan, Kyokushin, Uechi ryu, Shito ryu, Wado ryu i dr.

 

Porijeklo Karatea

 

Sam Karate potiče iz pradavnih vremena iz Kine, gdje se u različitim oblicima započeo vježbati još u doba prije Krista. Negdje u 14. stoljeću na osnovu tih znanja na Okinawi započeo je razvoj Karatea kakvog danas poznajemo.

Otvaranjem i ubrzanom modernizacijom Japana u 20. stoljeću pojavljuju se prve škole Karatea diljem japanskih otoka. Tada je i doživio svoj preobražaj, te je obogaćen u filozofskom i metodičkom smislu.
Od 1950. godine započinje doba natjecateljskog Karatea, izlazi iz uskih okvira Japana, te se počinje ubrzano širiti po svijetu.

 

Shotokan Karate

 

Gichin-FunakoshiDanas vjerojatno najpoznatiji i najrašireniji stil Karatea je Shotokan. Osnivač tog stila je Gichin Funakoshi, Za njega se kaže da je “otac modernog Karatea”.

Funakoshi je rođen 1871. na Okinawi. Kako je bio niskog rasta i slabe tjelesne konstitucije želio je učiti Karate da ojača svoje tijelo i duh. Učeći i razvijajući se prvotno kroz stilove Naha-te i Shuri-te započeo je svoj put i razvoj Shotokan karate stila.
Zanimljivo je da je on po ugledu na Jigoro Kanoa uveo rank crnog pojasa u Karate.
Kako je napredovao tako je i sistematizirao tehnike i kate, te je uvodio etiku i pravila slična ostalim vještinama u Japanu.
Službeno su se Shotokan škole organizirale 1949. godine, a Funakoshi je proglašen počasnim šefom instruktora organizacije.
Umro je 1957. godine, a Shotokan je i dan danas vjerojatno najrašireniji stil Karatea.

 

Kyokushin Karate

 

To je stil koji nosi i nadimak “najjači Karate na svijetu”. Snagu i kvalitetu ovog stila predstavili su nam mnogi kvalitetni borci u K1 i ostalim natjecanjima kao što su Andy Hug, Sam Grecco, Francisco Filho i mnogi drugi. Također glumac Dolph Lundgren bio je izvrstan borac Kyokushin Karatea.

Masututsu-OyamaNa natjecanjima u Kyokushinu dozvoljeni su udarci punom snagom (full kontakt), a borci nemaju nikakvu zaštitu.
Osnivač Kyokushin stila je Masututsu Oyama. Oyama je rođen 1923. godine u Južnoj Koreji. Njegova je osnovna ideja bila pomicanje granica ljudske izdržljivosti, odlučnost, volja, te predanost cilju.
Treninge je započeo s Kempom u Kini gdje je živio u djetinjstvu, a zatim nastavio u Japanu s Boksom i Judoom. Tamo otkriva Karate koji kasnije vježba cijeli život.

Uz Oyaminu snagu vezane su mnoge anegdote, a postoje i filmski isječci koji mogu potvrditi istinitost navedenog.
Začetak i službeno pojavljivanje imena Kyokushin vezano je uz kraj 50ih godina prošlog stoljeća, a nakon toga vrlo brzo se proširio Japanom a kasnije i dalje po svijetu.

Taj je stil u svijetu poznat po izrazitoj čvrstoći i snazi tehnika koje i dan danas izazivaju poštovanje u borilačkom svijetu.

 

Shito Ryu Karate

 

Kewa-MabuniOsnivač i začetnik ovog stila je veliki Karate majstor Kenwa Mabuni koji izučavajući različite borilačke vještine postaje poznat kao jedan od najvećih poznavaoca borilačkih vještina u Japanu početkom 20. stoljeća.

Nakon sistematizacije i registracije borilačkih vještina od strane japanske vlade mnogi su borilački sistemi bili prisiljeni dati si naziv po kojim će ih se registrirati. Tako je Kenwa Mabuni u čast svojim učiteljima svom stilu dao ime Shito Ryu (fonetička skraćenica od kombinacije njihova dva imena).

 

 

 

Ove riječi majstora Kenwe Mabunija najbolje opisuju taj stil:

“Osnovna baza Shito Ryua je jednostavnost, praktičnost i logičnost samoobrambenih tehnika, bez suvišnih pokreta koji rezultiraju maksimalnim efektom, a minimalnom potrošnjom energije. Jer osnova Karatea je funkcionalnost, a ne oduševljavanje i razonoda publike.”

 

 

 

Wado ryu

 

Osnivač ove škole je Ohtsuka Hironori koji je već s 29 godina postao Shihan (tada je to bilo izrazito brz i veliki napredak) škole Yoshin Ryu Jiu Jitsue.

U tom periodu upoznao je i trenirao sa “ocem” modernog Karatea Gichinom Funakoshiem i vrlo brzo svladao sve što je ovaj podučavao.
Wado Ryu naglašava tehnički trening, te ima 9 učeničkih i pet majstorskih kata. Učeničke kate su tako dobro koncipirane da sadrže sve pokrete tijela koji se moraju svladati kako bi se došlo do majstorskog stupnja.

Dinamika tijela i način treniranja u ovom stilu takvi su da ga mogu trenirati doslovce svi.

Osim toga možda najveća odlika Wado Ryu stila je što se izrazito lako stapa i komplementira s drugim tradicionalnim japanskim borilačkim vještinama.

 

 

Uechi Ryu Karate

 

Kanbun-UechiZačetnik ovog stila Karatea je Kanbun Uechi Sensei. On je u Kini naučio tri osnovne kate Sanchin, Seishan i Sandairyu koje u sebi sadrže brzinu i polaganost, snagu i lakoću, čvrstoću i mekoću.

Bez razumijevanja ovih osnovnih principa praktikant Uechi Ryua ostaje samo na stepenici fizičkog nivoa razumijevanja.

Tek kada praktikant razumije sklad između unutrašnjosti i vanjštine tijela započinje dublji razvoj te početak puta prema višim aspektima i nivoima vještine. Uechi Ryu kao stil naglašava unutarnji razvoji i razumijevanje kako bi se postiglo majstorstvo.

 

Danas postoje i druge škole Karatea, ali ovo su možda najzastupljenije.

 

 

Želite li i vi predstaviti svoju školu javite nam se na mail senseiwebportal@gmail.com i rado ćemo predstaviti i vas.
Vaš Sensei!


Izvori fotografija:

Miltonmonster’s Photo Blog

amt-budo.blogg.org

www.kyokushinkan.org

www.karatekobudo.com

Wandsworth Wado-Ryu Karate

milos.io

Post Author: Sensei