Zašto mislimo da je Koto ryu “najbolnija” škola ninjutsua?

Kako smo i obećali predstavljamo vam Koto ryu, drugu od 9 škola Bujinkan Ninjutsua. Kako škole neće biti u bilo kakvom redoslijedu odlučili smo se da je ovo sljedeća s kojom ćemo vas upoznati.
Glavna odlika Koto ryu škole je napad na vitalne točke na tijelu, tj. napadaju se kosti na tijelu na mjestima gdje su direktno izložene udarcima. Takva se vrsta borbe još naziva i Koppojutsu. Tehnike napada na te točke su izrazito linearne, direktne, agresivne i bolne. Zato smo i u naslovu napisali da je to “najbolnija” škola, što smo imali i priliku iskusiti pod vodstvom trenera Darka Golubičića.

Od kuda potječe Koto ryu

Koto ryu škola je sestrinska škola s Gyokko ryu i povijesni zapisi o njoj započinju u 16. stoljeću u Japanu. Danas se podučava u raznim školama kao što su Bujinkan, Gembukan, Jinenkan…

Karakteristika Koto ryu škole je razbijanje protivnikova kretanja i njegovog stava. Razmišlja se tako da se uđe u protivnikovu strukturu, onesposobi ga se za daljnji napad i istovremeno mu se napadaju njegove slabe točke. Tehnike te škole su kratke, a stavovi su dosta visoki. To omogućava brze reakcije i kretnje, te hitru promjenu smjera.

Blokovi se izvode tako da su jako čvrsti i razbijaju strukturu napada, te time zaustavljaju napad i omogućavaju izvođenje protu tehnike.
Na treningu smo vrlo brzo uočili prednosti takvog načina razmišljanja. Darko je bez imalo problema razbijao čvrste stavove suparnika i izbacivao ih iz ravnoteže istovremeno napadajući njihove otkrivene slabe točke.

Ta je škola izrazito primjenjiva u današnje vrijeme, kada je potreba za samoobranom možda i veća nego u prošlosti. Osim toga kada se vidi i osjeti što takve tehnike rade protivniku jasno je da su vrlo primjenjive u samoobrambenim situacijama.

Obzirom na to da i sam povremeno radim Ninjutsu kod Darka, Koto ryu mi je najdraža škola. Izrazito je agresivna i efektna, a napadi su strukturirani tako da se borba završava u trenu s vrlo teškim posljedicama po napadača.

______________

Želite li naučiti kompletnuNinjutsu vještinu javite se Majstoru Golubičić Darku, osnivaču  TENSHIN NO MICHI HONBU DOJO.