Oni koji su išta čuli o  Kyokushin karate stilu znaju da je taj stil nazvan najjačim karateom na svijetu. Takva oznaka sigurno nije pretjerana ili neosnovana, što potvrđuje i način borbe, te mnogobrojne demonstracije razbijanja raznih predmeta (dasaka, cigli, crijepova…) poznate pod nazivom tameshiwari.

Zašto Kyokushin karate zovu najjači karate na svijetu?

“VJEŽBATI ĆEMO NAŠA SRCA I TIJELA DA NAM DUH POSTANE ČVRST I NEPOKOLEBLJIV″

To je prva rečenica DOJO zakletve kyokushin karatea i upravo je njome prožet svaki trening ovog stila. Kyokushin karate trening jednim je dijelom koncipiran kao i treninzi drugih vještina. Zagrijavanje, pa razgibavanje i istezanje, ali onda slijedi KIHON najkompleksniji dio njihovog treninga. KIHON je za kyokushin karate specifični i iskonski način vježbanja, gdje se uz mnogobrojna ponavljanja vježbaju tehnike rukama i nogama (udarci i blokade).

KIHON nije sinonim za mučenje, kako ga mnogi doživljavaju, već za njihovu zakletvu. To je vježba koja zahtjeva maksimalnu brzinu, snagu i ispravnost izvođenja određene tehnike, ali nadasve volju i koncentraciju za beskrajna ponavljanja. To je put do pobjede nad samim sobom, do prelaženja nekih samonametnutnih granica. U KIHONU i njegovom ponavljanju je sama bit kyokushina. I u drugim borilačkim vještinama postoje slične faze treninga ali beskrajno ponavljanje tehnika pomaže nam da svladamo samog sebe i da shvatimo da je to pravi put do savršenstva.

Nakon toga kreću vježbe borbe s partnerima gdje se izmjenjuju jedni s drugima i gdje se uči povezivanje ručnih i nožnih tehnika. Kao i svugdje na kraju treninga ide istezanje kako bi se mišići opustili. Cijelo vrijeme treninga prakticira se iznimna disciplina pa neki takvu vrstu treniga smatraju više mučenjem nego zabavom. Posljedica svega toga su iznimno snažni i izdržljivi borci koji na natjecanjima obično jako dobro prolaze i zahtjevni su protivnici koje je teško pobijediti. Njihove su borbe atraktivne i ljudi rado gledaju takva natjecanja.