Majstor Kalija Aaron Cole u Zagrebu

Nastavlja se niz izuzetno zanimljivih borilačkih događanja u Hrvatskoj, za vikend 17. I 18.02.2018. U Zagrebu gostovao je Aaron Cole. Osim Hrvatske, sudjelovali su i predstavnici Austrije, Bosne i Hercegovine, Estonije te Slovenije.

 

Aaron Cole majstor Pekiti-Tirsia Kalia

 

Aaeron Cole_1

Aaron Cole, majstor Pekiti-Tirsia Kalia, jedan od instruktora Maisog PTK International, došao je u Hrvatsku na poziv Damira Javorovića koji na ovom području razvija, podučava i promovira filipinsku vještinu Kali. O Kaliju smo pisali već nekoliko puta i izazvao je izrazito velik interes među našim čitateljima. Na Damirov poziv i mi smo s veseljem bili prisutni na dijelu seminara i moramo reći da je bio izvrstan.

Kada uđete u dvoranu i tamo vas dočekaju nasmiješena lica i ljudi koji se prema vama ponašaju kao da ste im dugogodišnji prijatelji oduševljenje je još i veće. Moram istaknuti postupak jednog učenika koji je, bez da sam uopće išta rekao, donio par štapova za moje vježbanje. Ovim putem bih mu se htio zahvaliti još jednom, te istaknuti kako takav odličan i pozitivan doček nisam još nigdje doživio.

 

Osnove, osnove, osnove…

 

Nakon tradicionalnog pozdrava započeo je trening nestandardnim zagrijavanjem. Majstor Aaron Cole pokazao nam je osnovne vježbe kretanja u Pekiti-Tirsia Kaliu. Naglasio je kako su to odlične vježbe koje možemo raditi i sami, a izrazito pozitivno djeluju na poboljšanje tehnike, brzine, kondicije i koordinacije. Naizgled vrlo jednostavne i lagane ubrzo su se pokazale mentalno i fizički prilično zahtjevne. Ako u sve to uključite još i koncentraciju oko praćenja da ispravno radite tehniku i vizualizaciju napada koja je od iznimne pomoći u radu, vrlo brzo shvatite da te vježbe izvrsno povećavaju kondiciju.

Nakon početnog zagrijavanja u ruke smo uzeli štap i nadogradili ga u prvotne tehnike kretanja. Tu je postalo jasnije zašto su početne tehnike kretanja tako važne kao baza za pravilne napredne tehnike.

Aaron nas je kroz cijeli trening postepeno uvodio u osnovne, pa napredne tehnike i tako nadograđivao naše znanje. Kroz sam trening dao je nekoliko savjeta koji vrijede i mogu se primijeniti u svim borilačkim vještinama. Jedna od meni najmilijih stvari bila je ta da je veliki naglasak stavio na bazu i osnove što smatram najvažnijom stvari prilikom treninga bilo koje borilačke vještine ili sporta.

 

Sveobuhvatno prenošenje vrijednog znanja

 

Aaeron-Cole-2

 

Na seminaru su obrađene tehnike palicom (udarci te tehnike privođenja), tehnike nožem, tehnike s dva noža, tehnike karambitom te goloruka borba. Prije seminara odrađeni su i privatni treninzi sa Maisog predstavnicima Austrije, Estonije i Hrvatske u ukupnom trajanju od preko 35 sati. Vrijedno je to znanje koje će se prenositi dalje na vježbaće u Hrvatskoj.

Kroz trening porazgovarao sam s majstorom Aaronom i saznao da je kao i ja trenirao Hapkido i to kod stare garde instruktora koji su proizašli nakon rata u Koreji. Vježbao je i Wing Chun te Hung Gar. Prije 11 godina otkrio je Pekiti-Tirsia Kali i posvetio se samo tome i to ponajviše kao privatni učenik i asistent Tuhon Rommela Tortala. Živi i radi u Šangaju u Kini gdje vodi jednu od najvećih organizacija Pekiti-Tirsia Kali uopće u svijetu. Sasvim razumljivo, uzmemo li u obzir populaciju Kine.

Definitivno mogu potvrditi da se u Hrvatskoj stvara baza odličnih praktikanata Kalija koje predvodi Damir. Želite li se i vi pridružiti tom timu više detalja i informacija potražite na www.ptk-croatia.com i izaberite vama najbliže mjesto za trening.

Post Author: Sensei