Nedavno smo imali priliku upoznati jedinu slijepu osobu nositelja crnog pojasa iz nekoliko borilačkih vještina. Njegov entuzijazam i pozitivan stav toliko su nas oduševili da smo odmah dogovorili intervju s njim.

Tko je Mirsad Bećirović?

Hrvatski samuraj Mirsad Bećirović rođen je 29.08.1974, u Karlovcu, a izgubio je vid sa 24.g.. Javnosti poznat kao slijepi samuraj, trofejni je sportaš, osoba koja može biti primjer drugima unatoč sljepoći i tome da je dijabetičar tipa 1 i četiri puta dnevno na inzulinu.
Nije dopustio da ga njegov invaliditet ograničava već svakodnevno radi na probijanju granica mogućeg. Po zanimanju marketing manager, predsjednik Udruge slijepih USKA i Sportsko Rekreativnog centra Labrador, voditelj je programa Hrvatskog Hapkido Saveza za osobe s invaliditetom.

Promotor cjeloživotnog učenja u svim životnim područjima, upisao je Kineziološki Fakultet u Splitu, smjer trener Juda. Prva je slijepa osoba koja je pohađala Hrvatsku Olimpijsku Akademiju te 2011. postala voditeljem sportsko rekreativnih aktivnosti za osobe s invaliditetom.
Korisnik je psa vodiča crne labradorice PINE. Mirsadov je dugogodišnji volonterski rad kroz Udrugu slijepih USKA i Sportsko Rekreativni Centar Labrador kroz sport prožet borbom za poboljšanje položaja i statusa slijepih osoba u Hrvatskoj, o čemu svjedoče brojna priznanja koje je dobio za svoja postignuća.
Idejni je začetnik projekta Udruge slijepih USKA Pruži mi ruku budi mi prijatelj dobitnika Povelje UNICEFA za najakciju Grada Karlovca.
Dobio je medalju Gradonačelnika Grada Karlovca za poseban doprinos građanima i promociju Grada Karlovca.
Ima Priznanje Karlovačke županije za poseban doprinos integraciji osoba s invaliditetom i promociju Karlovačke županije.
Dobio je i predsjedničko priznanje 2010. godine – Odličje Reda Danice s likom Katarine Zrinski za humanitarni rad i djelovanje te promicanje duhovnih, moralnih i društvenih vrednota.
Ima Priznanje Svjetske sportske misije 2011. godine za promociju sporta, te Priznanje SOIH-a Zajednice Saveza Osoba s invaliditetom Hrvatske 2011. g. koja okuplja 13 Saveza i preko 200 Udruga osoba s invaliditetom.

Slijepi samuraj sa znanjem u pet borilačkih vještina

Mirsad Bećirović poznat je široj javnosti kao slijepi samuraj s obzirom na to da trenira pet borilačkih vještina Judo, Taekwondo tehničke forme, Karate kate, Jiujitsu te Hapkido.
Prvi je Hrvatski reprezentativac u Judu za slijepe, jedina slijepa osoba nosioc crnog pojasa 4. DAN u Taekwondou, crnog pojasa 1.DAN u Judu i crnog pojasa 1.DAN u Hapkidu.
Predstavljao je RH Hrvatsku kao jedina slijepa osoba na svjetskom karate prvenstvu u Parizu 2011. g. Mirsad je kategoriziran prema IBSA u Judu B1 kategorija, dok se u Karateu natječe u kategoriji PP3, u Taekwondou se natjecao u konkurenciji s videćim osobama u kategoriji MA-3, te u parapoomsama u kategoriji P-10.
Osobno je zaslužan za razvoj Juda za slijepe u RH, osnivač je prvog Judo Kluba slijepih Labrador danas poznatog pod nazivom Sportsko Rekreativni Centar Labrador.
Odgovoran je za pokretanje Karatea za slijepe osobe i ulazak u karate reprezentaciju.
Pokretač je Juda za slijepe, te pokretanja Hapkida za osobe s invaliditetom.
Na skupštini Hrvatskog Hapkido Saveza održanoj u Stubičkim Toplicama u prosincu 2018. Sportsko Rekreativni Centar Labrador primljen je u Hrvatski Hapkido Savez, a Mirsad je imenovan voditeljem programa Hrvatskog Hapkido Saveza za osobe s invaliditetom.
Osvojio je prvu povijesna medalja broncu u Judu za slijepe na međunarodnom natjecanju u Vilniusu i Litvi 2013. godine gdje je bio u pratnji svog Judo trenera Tadije Orlovića.
Nastupio je kao jedini hrvatski Judo reprezentativac za slijepe na Europskom Prvenstvu u Judu za slijepe 2011. U Engleskoj, te na EP u 2013. Mađarskoj kao i na Svjetskom Kupu u Portugalu 2015.godine.
Mirsad je prva slijepa osoba u RH koja izvodi 15 Taekwondo tehničkih formi i koja je izlazila na službena i javna polaganja za crni pojas pred hrvatskim i korejskim majstorima ove borilačke vještine. Jedina je slijepa osoba nositelj crnog pojasa 4. DAN u Taekwondou.

Prva slijepa osoba nositelj crnog pojasa u Hapkidu

Od 2018. godine nositelj je crnog pojasa 1. DAN u Hapkidu. Mirsadu je certifikat o položenom crnom pojasu 1. DAN i crni pojas osobno uručio Mladen Kužnik, predsjednik Europske Hapkido Unije.  To je jedini uručeni certifikat koji ima potpise svih najvećih europskih Hapkido grandmastera.
Mirsad Bećirović oduševio je demonstracijom borilačkih vještina najbolje Hapkido grandmastere iz Europe te izazvao ovacije publike. Tako je postao jedina slijepa osoba koja je imala polaganje za crni pojas u Hapkidu pred publikom od 500 gledatelja.

Mirsad Bećirović postao je tako i jedina slijepa osoba u svijetu majstor Hapkida, Juda i Taekwondoa, zbog čega je hrvatski hapkido demo tim kojeg je predvodio Mladen Kužnik bio glavna atrakcija na međunarodnom Hapkido kongresu održanom prošle godine u Austriji.
Ovaj jedinstveni događaj u svijetu poticaj je za sve ljude i podsjetnik da je sve moguće, uz ogroman trud i rad, te stručnjake koji se ne boje izazova, a prije svega dobru volju i želju za znanjem i veliku ljubav prema borilačkim vještinama koju Mirsad očito posjeduje. To je također značajan događaj za Hrvatsku jer upravo je naša zemlja prva koja se može podičiti ovakvim ogromnim uspjehom.
Dokaz je to i da Mirsad, kao i Sportsko Rekreativni Centar Labrador koji je on utemeljio, nastavlja uspješno svoju misiju motiviranja, promoviranja i uključivanja što većeg broja građana u sport i rekreaciju.

Postavili smo Mirsadu nekoliko pitanja na koje nam je dao vrlo inspirativne odgovore za koje se nadamo da će motivirati sve ljude da se predano bave bilo kojom aktivnošću za koju su se odlučili.

Kako to da si se odlučio baviti baš borilačkim vještinama?

Borilačke vještine ili volite ili ne, osobno ih obožavam, uživam u njima, one su sastavni dio mog života od ranog djetinjstva, od osnovne škole. Borilačke vještine nisu samo sustav tradicija i vježbi čija je izvorna namjena priprema tijela i uma za borbu, već se one koriste se za održavanje tjelesne spremnosti, meditiranje te izgrađivanje osobe.
Poseban značaj borilačkih vještina je upravo u duhovnoj dimenziji koja za mene ima važnu ulogu, dok je s druge strane znanstveno dokazano kako borilačke vještine poboljšavaju koordinaciju, snagu, brzinu i okretnost.
U praksi, kad osoba ne vidi svoje protivnike tijekom borbi ona pokušava distribuirati svoje snage i prilagoditi svoje ponašanje u tom procesu svim svojim preostalim osjetilima. Sve to omogućuje mi kao slijepoj osobi upravljati svojim tijelom i prostorom bez posebne pomoći drugih ljudi, dok mi s druge strane natjecateljski aspekt, osigurava ravnopravnost s ostalim natjecateljima.
Kroz borilačke vještine učimo najviše o sebi, svojim mogućnostima i sposobnostima jer one u sebi sintetiziraju elemente filozofije, znanosti, umjetnosti i sporta, a osnovni principi su poštivanje pravila i protivnika, a sve to zajedno utječe na jačanje tijela i duha, pomažući izrazito psiho-motorički razvoj osobe. Najbolje i najslobodnije se osjećam kada sam bos na tatamiju i kada mogu raditi ono što volim, trenirati borilačke vještine.

Zašto si se odlučio baš za Hapkido?

Hapkido je tradicionalna korejska borilačka vještina, doslovno preveden s korejskog znači “Put koordinirane snage”. Hapkido koristi i kombinira poluge na zglobovima, pritiske na akupresurne točke, zahvate, gušenja, izmicanja, bacanja, bezbroj udaraca nogom i rukom kao tehnike za samoobranu. Hapkido vježbači često koriste protivnikovu silu napada i moć protiv njega.
Hapkido koristi izravne i kružne pokrete. Bit Hapkida je dobiti prednost kroz tehniku, izbjegavajući korištenje snage protiv snage i veličine prema veličini, to jest korištenje istočnjačkog shvaćanja filozofije Yina i Yanga.
To čini ovaj stil osim za muškarce, prikladnim i za žene i za djecu, jer nije nužno potrebno za susret s napadačem koristiti se jednakom i podudarnom fizičkom snagom, već naučenom primjenjivom tehnikom.
Meni omogućuje sva moja dosad stečena znanja iz svih borilačkih vještina koje prakticiram primijeniti na naveden način kroz Hapkido i svoja stečena znanja prenositi drugima. Hapkido volim jer je kontaktan sport, meni kao slijepoj osobi to je od iznimne važnosti, taj kontakt s „protivnikom“ koji mi omogućuje da mi se probude sva ostala osjetila koja dolaze do punog izražaja kod prakticiranja hapkido tehnika.

Možeš li nam pojasniti kako usvajaš nove tehnike?

Kod usvajanja novih tehnika ključna je maksimalna koncentracija, individualan rad i osobno zalaganje.
Od iznimne je važnosti pristup učitelja koji prenosi svoja znanja na mene.
Najznačajniji je pristup i komunikacija jer mi to omogućuje maksimalno korištenje svih preostalih osjetila, obzirom na nedostatak vida važno je da mi se tehnika objasni na pristupačan način sa što više verbalnih informacija.
Imam sreće da me podučava Mladen Kužnik osobno, predsjednik Hrvatskog Hapkido Saveza i Europske Hapkido Unije pa je tim zadovoljstvo učenja još veće. Imati čast učiti od najboljih omogućuje mi kontinuirani napredak i razvoj.

Da li i kako radiš sparing?

Naravno, sparing radimo na više načina, jedan od načina je da krećemo odmah iz kontakta, garda ili uz pomoć zvučnih znakova, pomagala i/ili verbalne komunikacije kojim mi omogućuje da mogu locirati sparing partnera.
Kako ne mogu vidjeti svoje protivnike dok god sam u kontaktu s istim distribuiram sve svoje snage i prilagođavam svoje reakcije svim svojim preostalim osjetilima.
Na svakom polaganju, primjerice u Taekwondou potrebno je demonstrirati naučene tehnike, samoobrane, test snage, izvođenje tehničkih formi (niz elemenata koji simuliraju borbu sa zamišljenim protivnikom) te sparing, tako je bilo u kod polaganja za crni pojas u Hapkidu.
Zahvaljujući dobroj pripremi i iskusnom sparing partneru sparing pruža nevjerojatno zadovoljstvo, osjećaj slobode kretanja uz kontinuirani kontakt s partnerom, te omogućuje prikaz usvojenih tehnika korištenjem svih svojih preostalih osjetila.

Možeš li nam navesti koje prednosti ostvaruješ treniranjem Hapkida?

Hapkido mi omogućuje primjenu svih usvojenih znanja i vještina što mi daje maksimalno samopouzdanje, pojačanu koncentraciju, bolju kontrolu pokreta, snagu , brzinu i okretnost.
Sve to omogućuje mi kao slijepoj osobi upravljati svojim tijelom i prostorom bez posebne pomoći drugih ljudi, dok mi s druge strane natjecateljski aspekt, osigurava ravnopravnost.
Sve to za mene je neprocjenjivo.

Kako je izgledalo tvoje polaganje za crni pojas?

Neopisivo!!!
Bio sam jedina slijepa osoba koja je na međunarodnom Hapkido kongresu održanom prošle godine u Austriji imala polaganje za crni pojas u Hapkidu pred publikom od 500 gledatelja i ispred svih najvećih europskih hapkido grandmastera.
Bilo je to nevjerojatno, zastrašujuće ali poticajno iskustvo.
Imao sam priliku uz partnera Igora Ilića demonstrirati sve tehnike koje su bile prezentirane na dvodnevnom seminaru i iako se činilo nemogućim to sve upamtiti i demonstrirati pred tako zahtjevnom publikom, najvećim europskim majstorima Hapkida, među kojima je bio i moj učitelj Mladen Kužnik.
Odjednom sam shvatio sam da su svi oduševljeni, jer cijela se dvorana digla na noge i čuo sam ovacije i pljesak publike koji je kako se meni činilo trajao cijelu vječnost. Certifikat o položenom crnom pojasu 1. DAN i crni pojas osobno mi je uručio Mladen Kužnik, predsjednik Hrvatske Hapkido Unije i predsjednik Europske Hapkido Unije, moj učitelj. To je jedini uručeni certifikat koji ima potpise svih najvećih europskih hapkido grandmastera.
Za mene je to još jedno značajno postignuće postati jedina slijepa osoba u svijetu majstor Hapkida, Juda i Taekwondoa.
Ali ono najznačajnije je da je ovaj jedinstveni događaj u svijetu poticaj za sve ljude i podsjetnik da je sve moguće, uz ogroman trud i rad, te stručnjake koji se ne boje izazova, a prije svega dobru volju i želju za znanjem i veliku ljubav prema borilačkim vještinama.
To je također značajan događaj za Hrvatsku jer upravo je naša zemlja prva koja se može podičiti ovakvim uspjehom. Ako moj primjer može potaknuti nekog drugoga na bavljenje borilačkim vještinama, na bavljenje sportom moja misija je uspješna.

Koji su ti daljnji planovi u bavljenju Hapkidom?

Plan je biti prva slijepa osoba koja će se natjecati u tehnikama samoobrane na Europskom Prvenstvu u Hapkidu.
Moja je misija promocija Hapkida, Grada Karlovca, Karlovačke Županije i Republike Hrvatske u zemlji i svijetu, širenje poruke kako granice ne postoje, kako je sve moguće uz osobno zalaganje, kontinuiran rad i veliku ljubav prema sportu.
Kako drugi ljudi gledaju na tebe kada dođeš trenirati među njih i shvate da si slijepa osoba?
Oduševljeni su, motivirani, opušteni, žele probati sa mnom raditi, učiti nove tehnike, prenositi svoja znanja i vještine, motivirani su mojim primjerom.
Za mene ne postoje granice i ljude to inspirira, meni je drago da imam tu privilegiju motivirati druge podsjetiti ih da je sve moguće samo ako to želimo.

Da li ti trening pomaže u snalaženju u svakodnevnom životu?

Apsolutno znanstveno je dokazano kako borilačke vještine poboljšavaju koordinaciju, snagu, brzinu i okretnost, sve to omogućuje mi kao slijepoj osobi upravljati svojim tijelom i prostorom bez posebne pomoći drugih ljudi, dok mi s druge strane natjecateljski aspekt, osigurava ravnopravnost s ostalim natjecateljima, sve to utječe na samopouzdanje i poboljšava kvalitetu življenja u svim aspektima.

Imaš li kakvu završnu riječ za naše čitatelje?

Pozivam sve koji to žele da isprobaju Hapkido, da zajednički promoviramo ovaj sport da ga zajednički razvijamo i uživamo u njemu.
Moj je primarni cilj kroz svoje djelovanje u sportu i kroz borilačke vještine motivirati građane, zajednicu, a posebice djecu i mlade za bavljenje sportsko rekreativnom aktivnošću.
Te naravno kroz vrhunske sportske rezultate i uspjehe na sportskim borilištima diljem svijeta uz probijanje granica mogućeg promovirati moj rodni Grad Karlovac, Karlovačku Županiju i Republiku Hrvatsku u zemlji i inozemstvu.
S poštovanjem,

Mirsad Bećirović