10 mitova (zabluda) o dijetama

1. Preskakanje obroka dobar je način skidanja kilograma

Krivo! Preskakanjem obroka usporavate svoj metabolizam.
Jedite redovito jer, kako bi organizam nadoknadio nedostatak hrane, počinje skladištiti kalorije koje unosite u organizam za “crne dane”. Organizam to radi preventivno jer s vama nikad nije načisto kad ćete ponovno jesti i tako se priprema za sljedeću epizodu vašeg izgladnjivanja.

2. Dijete siromašne masnoćama ili sasvim bez masnoća dobre su za skidanje kilograma

Masnoće nisu uzrok debljanju…prejedanje je uzrok! Prestanite se prejedati. Mast sadrži kalorije (preciznije, 9 kalorija po gramu). Ako jedete puno masti možete dobiti na težini, ali isto vrijedi i za sve ostale namirnice. Smanjenim unosom masti, povećava se vjerojatnost pretjerivanja s unosom ostalih kalorija – to može dovesti do povećanja tjelesne težine, pretilosti i bolesti srca ili dijabetesa tipa 2.

3. Što manji unos kalorija to brže gubimo kilograme

Ne! Nije dobro smanjivati unos kalorija jer bez njih nismo sposobni obavljati svakodnevne zadatke, već je potrebno povećati fizičku aktivnost.

4. Dijetna hrana najbolja je za skidanje kilograma

Potrebno je jesti raznoliko i uravnoteženo, po mogućnosti pronaći dijetu koja odgovara vašem organizmu, dnevnim aktivnostima ili specifičnim zahtjevima (ovisno o alergijama, načinu vježbanja i sl.)

5. Škrob deblja

Škrob ne deblja jer hrana bogata škrobom nije bogata kalorijama. Ako skidate kilograme ne izbjegavajte škrobne namirnice jer vam je energija od ugljikohidrata potrebna. Masnoće su te koje vas ubijaju ako pretjerate s količinama.

Na pola smo puta. Jeste li već prepoznali barem dvije zablude u kojima ste bili u krivu? Mitovi o dijetama postoje i svakako ih treba razbiti konkretnim podacima i argumentima.

6. Konzumacija mliječnih proizvoda, banana i ostale hrane u večernjim satima deblja.

Nije važno KADA jedete već koliko ukupno kalorija unosite u organizam tijekom cijeloga dana. Hrana koju jedete navečer ne skladišti se automatski u vašem organizmu u obliku masnoća. Ponavljamo – prestanite se prejedati!

7. Hrana s malim udjelom masnoća ili bez masnoća ima nizak broj kalorija

Hrana koja ima smanjeni udio masnoća (ili su u potpunosti uklonjene), kako bi zadržala dobar okus, mora imati supstitute od drugih sastojaka poput ugljikohidrata i troduplu dozu šećera.
Ako takvu hranu konzumirate godinama potpisali ste si presudu da ćete biti pretili, oboljeti od srčanih bolesti, uključujući abdominalnu mast, dijabetes tipa 2 i bolesti kardiovaskularnog sustava.”Kada jedete hranu bez masnoća, šećer u krvi naglo pada, i tada dolazite u napast pojesti prerađene ugljikohidrate kako biste brzo vratili energiju.

8. Kad smo na dijeti ne smijemo jesti „brzu hranu”

Brza hrana može – ali u razumnim količinama! Postoji čak i FAST FOOD dijeta. Također ako imate plan prehrane uvijek u tjednu postoji „cheat day” kada možete varati…

9. Celer, grejp i juha od kupusa sagorijevaju masnoće

Istina je da te namirnice potiču sagorijevanje masti u organizmu, no one se koriste kao dodatak prehrani u smislu čišćenja i detoksikacije organizma nakon primjerice blagdanskog prejedanja. nikako ne mogu biti samostalni obroci koje trebate jesti svakog dana. nutritivno nemaju sve vrijednosti za normalno funkcioniranje vašeg organizma.

10. Za sigurno mršavljenje potrebni su biljni preparati za skidanje kilograma

Biljni preparati mogu biti od pomoći, no najčešće u svrhu mršavljenja kod dijela korisnika – ne djeluju! Zašto? Djelomično zbog krivog odabira jer djelovanje je različito kao što se i naš organizam razlikuje od ostalih. Važno je poznavati svoje tijelo, razviti kvalitetan plan prehrane uz koji ćete moći odabrati adekvatnu pomoć u obliku biljnih preparata. Svaki ima neku funkciju, bilo da se radi o izbacivanju viška vode iz organizma, smanjenje osjećaja gladi ili povećavaju potrošnju kalorija i brže sagorijevanje masnoća. Potrebno je odabrati onaj koji odgovara vašem organizmu. Ponekad, ako imate uravnotežen plan prehrane i fizičkih aktivnosti to je sve što vam treba!

Mitovi o dijetama postoje oduvijek. Sto ljudi – sto čudi, za svakog vrijede neka druga pravila. Uistinu je najbolje osluškivati svoj organizam i pratiti učinak poduzetih mjera po pitanju prehrane i tjelesne aktivnosti. Neka mitovi o dijetama govore u vašu korist!