Judo je borilački sport nastao u 19. stoljeću u Japanu kao fizička, mentalna i moralna pedagogija. Osnivač Juda je Jigoro Kano, koji je nakon što je svladao nekoliko škola Ju jutsua odlučio razviti vještinu iz koje je izbacio nepotrebno, a uzeo najbolje od svake škole Ju jutsua.

S obzirom da je Kano bio fizički slab i krhke građe odlučio je stvoriti vještinu kojom bi omogućio da slabije osobe onesposobe veće i snažnije protivnike.

Zajedno sa svojih 9 učenika osnovao je Kodokan i razvio Judo što na japanskom znači „Nježni put”.

Vrlo brzo vještina je pokazala svoju efikasnost kada je Judo ekipa pobijedila policiju grada Tokija u turniru Judo vs Ju Jjutsu. Ubrzo je Judo postao dio japanskog obrazovanja, a od tuda dalje počeo se širiti po svijetu. Danas je to priznati olimpijski sport iz kojeg korijene vuku ruski Sambo i brazilski Jiu Jitsu.

Baza Juda su bacanja te onesposobljavanje protivnika na tlu

U videu u nastavku možete vidjeti i naučiti 15 osnovnih bacanja.

Judo princip – maksimalna efikasnost uz minimalan napor

Bitna stvar u svim tehnikama je da se zauzme čvrsti osnovni stav, da se napravi dobra priprema i kada dovedemo protivnika van ravnoteže iskoristimo njegovo kretanje, te radimo bacanje. U tome nije važna snaga niti težina već osjećaj za balans i kretanje protivnika. U momentu kada smo doveli suparnika u neravnotežu, ili je on to napravio sam sebi, izvodimo bacanje u smjeru njegova kretanja. Koristimo njegovu silu i masu kako bi što lakše izveli tehnike. Za uspješno izvođenje takvih tehnika potrebna nam je dugotrajna i ustrajna vježba s nebrojenim ponavljanjima istih ulazaka, hvatova i tehnika. Zato zasučite rukave i krenite.