Kako naučiti djecu pravilno disati za vrijeme treninga

Pravilno disati za vrijeme vježbanja osnovna je stvar koju bi trebalo poštivati. Disanje je općenito primarna ljudska potreba. Bez unosa kisika ljudski život nije moguć. Čovjek može bez vode do 7 dana, bez hrane i do 40 dana, a bez kisika samo nekoliko minuta. Nadam se da je sada jasno zašto je pravilno disanje toliko važno.

 

4 osnovne vrste disanja

Disanje dijelimo na 4 osnovne vrste:

  • Trbušno disanje
  • Prsno disanje
  • Rameno disanje
  • Kompletno (duboko) disanje

Prve tri vrste su u stvari pojedinačni dijelovi zadnjeg Kompletnog disanja.

 

pravilno-disatiTrbušno disanje je u stvari disanje ošitom. Ošit je kombinacija opne i mišića koja dijeli grudnu i trbušnu šupljinu. Kada se ošit pokrene prema dolje prilikom udaha, pluća se šire a trbušna stijenka se podiže. To se najbolje osjeti ako legnemo na leđa i stavimo ruku na trbuh. Prilikom udaha ruka se diže, a za vrijeme izdaha spušta se.

 

Prsno disanje je disanje kada nam se širi prsni koš. Za to su najzaslužniji međurebreni mišići koji šire rebra, a paralelno s time šire se i pluća. Ta je vrsta disanja mrvicu plića, tj. unosimo manje zraka u pluća nego s trbušnim disanjem. Ono se obično javlja kod bolova u trbuhu, kada imamo oko pojasa nešto što nas steže pa se trbušna stjenka ne može normalno gibati ili kad smo npr. uzbuđeni ili preplašeni.

 

Rameno disanje je najpliće disanje. Ono je pokretano ponajviše ramenim mišićima i izrazito je brzo, kratko i nezdravo. Dugotrajno prakticiranje takvog disanja donijelo bi mnoge zdravstvene probleme.

 

Kompletno disanje je u stvari istovremena kombinacija prve tri vrste disanja. Prvo slijedi udah trbuhom, pa prsima i na kraju ramenima. To je najzdravija vrsta disanja jer se njime pluća u potpunosti prazne i pune, tj. dobro se ventiliraju.

 

 

Kako naučiti djecu pravilno disati?

 

Nažalost u dosta klubova ne obraća se dovoljna pažnja učenju pravilnog disanja kod djece i odraslih. Iako većina vještina i sportova ima neku vrstu vježbi disanja uglavnom se to zapostavlja. Na taj način ustvari se gubi na efikasnosti vježbanja. Uz pravilnu primjenu dubokog disanja rezultati treninga su bolji, a postižemo i bolju koncentraciju.

Postoje jednostavne vježbe koje se mogu uklopiti u svakodnevni trening, a razvijaju pravilan način disanja kod djece i odraslih. Djeci je dosta teško pojasniti važnost disanja pa je kompletno disanje uklopljeno u ove dvije jednostavne vježbe. Svakodnevnim ponavljanjem djeca će podsvjesno usvojiti duboki udah i izdah kompletnim plućima.

 

Vježba 1

Postavimo dijete u prirodni stojeći položaj. Noge su raširene za širinu njegovih ramena, a ruke opuštene uz tijelo. Uz izdah ono se spusti u čučeći položaj a ruke položi uz unutarnju stranu stopala. Uz duboki udah polako se digne ponovno u stojeći položaj. Zajedno sa ustajanjem ruke diže ravno ispred sebe u visinu okomito iznad glave. Zadržimo ga nekoliko trenutaka u istegnutom položaju i zatim istim smjerom dijete spusti ruke i vraća se u čučanj uz izdah.

Vježbu ponovite 10ak puta.

 

Vježba 2

Početni položaj je isti kao i u prvoj vježbi. Nakon čučnja umjesto ispred sebe ovaj puta dijete ruke diže sa strane tako da dizanjem oblikuju krug. U tom periodu naravno ide udah. U krajnjem položaju dijete zadrži tijelo istegnuto i zadrži dah nekoliko trenutaka. Uz spuštanje ruku istim putem i vračanjem nazad u čučanj slijedi izdah.

Vježbu također ponovite 10ak puta.

 

pravilno-disati
Izvor fotografije Pinterest

 

Za predškolski uzrast i vrtičku dob djece poslužite se malim trikovima. Kako bi pridobili njihovu pažnju vježbe počnite rekvizitima poput balona ili sapunice za pravljenje balončića.

Ohrabrite dijete da samostalno napuhne balon, što (morate se složiti s nama) ponekad bude pravi izazov i za odraslu osobu ????

Također korisne mogu biti razne varijante sapunica za balončiće od pjene. Tu djeca također koriste duboki udah i duboki izdah, a pritom se zabavljaju.

 

 

 

 

 

 

Post Author: Sensei