Nerio chagi ili udarac petom (stopalom) naniže je jedan od specijalnih udaraca u Taekwondou. Danas se taj udarac počeo podučavati i u drugim sportovima i vještinama. Specifičan je po tome što ide odozgora prema dolje i zbog toga se još zove i zasjekavajuči udarac. Sam smjer udarca je kao što smo naveli odozgora prema dolje, pa ga samim time protivnik ne očekuje iz tog smjera. Druga prednost ovog udarca je i to što je distanca s kojeg se izvodi ustvari distanca za udarac rukom.

Dobri Taekwondo borci izvode ga prilikom izlaska iz klinča što je vrlo iznenađujuće za protivnika.

Kako se izvodi Nerio chagi (udarac stopalom naniže)

Postoje tri varijacije ovog udarca a mi ćemo opisati jednu od njih.

Stanemo u borbeni stav a ruke su u pripremnom položaju. Krenemo zadnjom nogom prema naprijed i dignemo koljeno u visinu prsa. To je vrlo bitna stvar jer što više dignemo koljeno sam udarac će doći s veće visine. Nakon što smo doveli koljeno u pripremni položaj ispružimo potkoljenicu ispred sebe kako bi mogli udariti stopalom odozgora prema dolje. Udarna površina je cijelo stopalo ili peta. To je prilično snažan udarac koji vrlo lako može slomiti nos. Nakon što dovedemo stopalo iznad protivnikove glave, povučemo nogu prema dolje i udaramo u njegovo lice ili rame.

Nakon što smo udarili metu povlačimo nogu i ponovno zauzimamo stav.

Druge dvije varijante su kada pripremu udarca radimo s jedne ili druge strane tijela. Želimo li pojačati udarac prilikom izvođenja tijelo naginjemo prema naprijed.

Dobra stvar je što priprema kod njega također predstavlja i blok potkoljenicom, a kada smo digli koljeno iz tog položaja možemo izvesti nekoliko različitih udaraca nogom. Za taj je udarac potrebna i dobra dinamička fleksibilnost jer noga koja udara mora ići iznad protivnikove glave. Iako nije jednostavan za izvođenje vrlo je efikasan i sve ga više boraca ući i upotrebljava.

Probajte, možda baš vama taj udarac postane „specijalka“!!!