Pakrac mali grad za veliki doživljaj

Poziv od prijatelja Maria Tušeka i Gordana Krajačića da ih posjetimo u Pakracu objeručke smo prihvatili. Primarni razlog – vidjeti Mariovu privatnu zbirku organiziranu u Muzej vojne i ratne povijesti. Ako se pitate kako se to uklapa u kontekst Senseiwebportala podsjećam da su sve borilačke vještine i sportovi potekli iz potrebe da se čovjek obrani i kao takve dio su svjetske ratne i vojne povijesti.

No od Zagreba do naše destinacije je potrajalo….bio je predivan sunčan dan i bilo bi šteta ne iskoristiti priliku za vožnju kroz središnju Hrvatsku, preko Čazme i Garešnice lokalnim putevima, da ulovimo još malo jesenjih prizora. Najbolje od prirode u svim nijansama jeseni…

 

Prva stanica – Lipik

 

Mario nas je dočekao na Državnoj ergeli u Lipiku, gradu pored Pakraca. Naravno da smo iskoristili priliku i pogledali prekrasnu ergelu  – uzgojni centar svjetski poznate lipicanske pasmina konja.

DRŽAVNA ERGELA LIPIK danas predstavlja živi spomenik Domovinskog rata, povijesti i tradicije uzgoja konja, a ujedno je i dom šezdeset predivnih lipicanaca.

Ergela svojom turističkom ponudom objedinjava kulturno-povijesni, ruralni i tradicijski doživljaj zapadne Slavonije, a pri tome ujedno pruža svim posjetiteljima cjelokupni užitak druženja s konjima, vožnje fijakerom kroz prekrasan grad Lipik te rekreativno jahanje predivnom i očuvanom prirodom ovoga kraja.

 

 

 

 

Druga stanica – vidikovac Omanovac

 

Nakon razgledavanja ergele Mario nas je odveo na kavu na jedno nesvakidašnje mjesto…barem za nas purgere…na Omanovac, najpoznatiji vidikovac tog kraja. Iskoristili smo lijepo vrijeme i uživali u suncu i pogledu koji s tog vrha obuhvaća Kutinu, Sisak i druge obližnje gradove.

Tamo nam se u obilasku pridružio i Gordan Krajačić osnivač Crobrana, hrvatske ratničke vještine. Nakon zajedničkog guštanja u suncu, kavi i pogledu krenuli smo prema muzeju. Spustili smo se u grad gdje su nam Mario i Gordan pokazali svoje impresivne dvorane za trening koje su bile uvod u ono što nas je dočekalo u muzeju.

 

 

 

 

Očekivana destinacija: Muzej vojne i ratne povijesti by Mario Tušek

 

Prolaskom kroz masivna drvena vrata kao da smo kročili u neki drugi svijet. Krećemo stepenicama prema gore i dočekuju nas prve lutke obučene u vojne odore. I tu kreće prava Mariova priča o svakom eksponatu pojedinačno. Nevjerojatno je da zna svaki detalj o svakom eksponatu. Od koga ga je dobio ili kupio, tko ga je nosio, čemu je služio…

Tu je zapravo poanta cijele priče i smisao tog muzeja, koji bez ljubavi i entuzijazma Maria Tušeka ne bi postojao. Nevjerojatno je što se sve može izroditi iz želje i volje jednog entuzijasta s vizijom. U tom muzeju, ako pogledate našu galeriju slika vidjet ćete samo ratne i vojne eksponate. No, ako poslušate naš savjet i skoknete do Pakraca doživjet ćete te iste eksponate iz nekog drugog kuta, i shvatiti da iza svakog stoji ljudska priča, živa osoba ili sada već legenda…uvidjet ćete da to nisu samo eksponati i predmeti – to su nečije bolne uspomene, na kraju krajeva naše uspomene na Domovinski rat. I tu, u ovom Muzeju vojne i ratne povijesti, možete puno toga saznati i naučiti, i ono najbitnije – osjetiti i izraziti zahvalnost.

Puni dojmova vratili smo se u Zagreb uz obećanje da ćemo sudjelovati u promociji Muzeja jer uistinu zaslužuje svoje mjesto na popisu znamenitosti koje svakako treba posjetiti.

 

Muzej vojne i ratne povijesti – Pakrac

 

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

 

 

Post Author: Sensei