Pojam pliometrija poznat je od druge polovice prošlog stoljeća kada je sovjetski trener Yuri Verchoshanski takav trening radio sa njihovim atletičarima. Drugi naziv za takav trening je i „trening skokova“.

To bi značilo da mišići generiraju maksimalnu snagu u kratkim vremenskim intervalima. Pri tome mišić se prvo istegne, a zatim maksimalno brzo stegne. Prelazak iz ekstenzije u kontrakciju je vrlo brz i eksplozivan, te se pri tome generira velika sila.
Cilj tih vježbi je povećanje brzine i snage. Danas takve vježbe koriste u različitim sportovima, a u borilačkim sportovima izrazito su korisni. Kako se njima generira brzina , snaga i eksplozivnost mišljenja sam da bi svi vježbači trebali uvrstiti takve vježbe u svoje treninge.

Kako izvoditi pliometrijske vježbe?

Kod pliometrijskih vježbi početak je takav da se mišić prvo istegne (npr. Doskok), a zatim naglo stegne i izvede se npr. skok. Na taj se način šokira mišić i on povećava svoju snagu i brzinu kontrakcije.

Prije početka takvog načina treninga mišići bi trebali biti već pripremljeni za napore, tj. Neutrenirani vježbači ne bi trebali izvoditi vježbe pliometrije. Za početnike bi bilo dobro da iste takve vježbe izvode bez skoka dok mišići ne ojačaju dovoljno da se krene u intenzivniji trening.

Dobar bi takav primjer bio da se prvo rade obični sklekovi. Zatim kad ruke dovoljno ojačaju sklekovi sa izbačajem gdje se ruke odvajaju od tla i na kraju sklekovi sa pljeskom.

U nastavku pogledajte video sa primjerima pliometrijskih vježbi.

Prije početka izvođenja pliometrijskih vježbi potrebno je dobro se zagrijati i pripremiti mišiće na napor. Bitno je dobro proučiti i usvojiti tehniku vježbi kako bi se izbjegle ozljede.  Također je bitno da se te vježbe ne izvode više od 2-3 puta tjedno, te da se organizmu osigura dovoljno vremena za oporavak. Za većinu vježbi nije potrebna nikakva oprema nego samo vlastita težina, pa se mogu izvoditi praktički svugdje i u bilo koje vrijeme.

Pliometrija uključuje prirodne pokrete pretvorene u skokove, izbačaje i slično i izrazito je jednostavna, a učinkovita metoda povećanja snage i brzine dostupna svim vježbačima. Nakon takvog treninga potrebno je lagano istezanje i opuštanje jer je to trening visokog intenziteta i izrazito je stresan za organizam.