Kako odabrati izvanškolske aktivnosti za svoje dijete?

izvanskolske-aktivnosti

Izbor izvanškolske aktivnosti nije uvijek lagan zadatak

 

Uskoro kreće nova školska godina i uz nju se obično povezuje i izbor izvanškolske aktivnosti. Počinjemo razmišljati o tome što izabrati i na koju aktivnost upisati dijete?
To zna biti prilično težak i naporan izbor jer djeca su takva da će ovaj mjesec htjeti ovo, a sljedeći ono i tako iz mjeseca u mjesec. Sretni su oni roditelji kod kojih djeca samo nastave s istom aktivnošću s kojom su završili prošlu školsku godinu.

Kako bi vam olakšali izbor dat ćemo vam nekoliko savjeta za lakši odabir.

 

 

Na što paziti prilikom izbora izvanškolske aktivnosti?

Kao prvi uvjet na koji treba obratiti pažnju je da li se izbor sviđa vašem djetetu. To je najvažnija stavka prilikom odabira aktivnosti. Jer ako se djetetu ne svidi aktivnost koju ste zajedno odabrali uzalud vam trud. Ono neće ići s veseljem na trening, a to je onda muka i za vas i za dijete. Kako bi ispravno odabrali u većini klubova možete odraditi jedan ili više besplatnih uvodnih treninga. Tako ćete najbolje vidjeti da li se to djetetu sviđa ili ne.

Savjet: TO ŠTO SE NEŠTO SVIĐA VAMA NE ZNAČI DA ĆE SE SVIDJETI I VAŠEM DJETETU. UZMITE NJEGOVO MIŠLJENJE U OBZIR!!!

 

izvanskolske-aktivnosti
Izvanškolske aktivnosti – koju odabrati?

 

Nekoliko bitnih faktora koji će vam olakšati odabir

Fizičke sposobnosti – razmislite o građi vašeg djeteta. Nije isto da li je dijete mršavo i izrazito živahno ili je ono mirnije i malo krupnije građe. Naravno da to nije uvijek odlučujuće, ali nije na odmet obratiti pažnju i na to.
Npr. Djeca koja su visoka i dugih ekstremiteta možda će se bolje snaći u udaračkim sportovima, a niža djeca će možda biti bolja u hrvačkim sportovima. Kao što sam naglasio to nije uvijek pravilo, ali treba to uzeti u obzir.

 

Lokacija dvorane za trening – sljedeće o čemu bi trebalo razmisliti je da li nam mjesto treninga lokacijski odgovara? Iako se to u startu možda čini nevažnim, kada krenete voditi dijete 2 do 3 puta na trening svakako bi bilo dobro da je to negdje u vašoj blizini i da vam ne treba sat vremena da dođete do dvorane.

 

Termini treninga su također bitni. Ako su djeca mala bolje je da je termin treninga nešto ranije (npr. od 17 ili 18h), dok za stariju djecu može proći i malo kasniji trening (npr. od 19 ili 20h).

 

Kako da ja – kao roditelj – ubijem vrijeme dok čekam? Kako trening obično traje 1-1.5h mislim da bi trebalo razmisliti i što ćete vi raditi dok čekate? Ja pozdravljam inicijativu sve više klubova koji uključuju i roditelje u trening, pa imaju i grupe za njih dok čekaju svoju djecu. Po meni, ako postoji takav izbor i mogućnost, svaki bi je roditelj koji može trebao prihvatiti. Na taj način čekajući dijete činiti inešto dobro i za svoje zdravlje.

Sve su to stvari na koje treba obratiti pozornost prilikom odabira izvanškolske aktivnosti. Vjerojatno nisam naveo sve o čemu treba razmišljati, ali se nadam da sam vam dao barem male smjernice.

 

I još jedan savjet na kraju: Ne kupujte odmah opremu potrebnu za trening. Sačekajte da vidite da li se sve to sviđa djetetu i da li odgovara vama pa tek kada odlučite da će dijete sigurno ići na treninge nabavite i potrebnu opremu.

 

Post Author: Sensei