Qi Gong (Chi Kung) – jednostavne vježbe za odlično zdravlje

QI Gong ili Chi Kung vježbe su disanja koje nas uče kako upravljati svojom unutarnjom energijom, te način korištenja energije koja je svuda oko nas kako bi održavali i poboljšali svoje zdravlje. To je vrlo gruba definicija jer Chi Kung ima više slojeva koji djeluju na tri osnovne manifestacije ljudskih bića fizičku, energetsku i duhovnu.
Sklop je to jednostavnih vježbi za koji se kaže da ga je osmislio još Bodhidharma kako bi olakšao držanje položaja u meditaciji i poboljšao fizičko zdravlje svećenika.

 

chi-kung

 

 

Dah kao glavni pokretač Chia

 

Kao osnovna postavka Chi Kunga postavljena je teorija da dahom i vizualizacijom uzimamo i vodimo Chi iz okolice kroz naše tijelo te tako održavamo tijelo snažnim, zdravim i vitalnim. Chi je vitalna energija koja prožima svako živo biće i bez te energije nema života.
Po Taoističkoj teoriji, a s tom se teorijom se slažu i druge istočnjačke filozofije, Chi je osnovna energija bez koje nema života i različiti poremećaji u njenom protoku kroz tijelo ustvari izazivaju fizičku manifestaciju koju nazivamo bolest.
Zato su osmišljene fizičke vježbe koje u kombinaciji s dubokim disanjem kroz nos osvještavaju protok te energije kroz tijelo, te uz pomoć fizičkog pokreta balansiraju protok Chia kroz tijelo i na taj nas način održavaju vitalnim i zdravima.

 

 

 

Vizualizacijom i određenim fizičkim stavom možemo usmjeriti tu energiju kroz akupunkturne kanale do određenog unutarnjeg organa i tako izbalansirati njegov Chi i održavati ili povratiti njegovo zdravlje.
Akupunkturni kanali su kanali za koje su stari majstori utvrdili da njima putuje Chi kroz organizam i fizičkim stimuliranjem određenih točaka na tim kanalima balansiramo Chi.
Tai Chi danas je možda najpoznatija manifestacija Chi Kung vježbi. U njemu se radi forma od preko sto pokreta i stavova kojom se balansira Chi i vraća zdravlje.

 

Naučite Chi Kung u Zagrebu

 

Ako smo vas zainteresirali i htjeli bi probati ove jednostavne, a snažne vježbe prijavite se na Qi Gong radionicu u Zagrebu 20. siječnja 2018.
Na samoj radionici bavit ćemo se metodom taoističkog i Qi Gong disanja. Sama metoda je nenaporna i uključuje rad s cijelim tijelom te je uvod u sve vrste kineskog Qi Gong( energetskog ) rada kao i vještina poput Tai chia ili bilo kojih borilačkih vještina kao i uvod u meditaciju.
Ova vrsta disanja osnažuje protok energije kroz samo tijelo i uči nas unutarnjoj masaži organa.
Dodatno će se vježbati kako skenirati tijelo i prepoznati određene blokade u samom tijelu kako fizičkom tako i energetskom. Za ovu radionicu nisu potrebna nikakva predznanja.

Prijave su obvezne zbog ograničenog broja sudionika do 14.01.2018
Prijaviti se možete isključivo na mail: wudangshanzg@gmail.com ili broj 091 574 6610
Lokacija: Centar Kvatrić (moguće su promjene ovisno o broju polaznika).

voditelj: Mario Krot
WTBA instruktor 2.stupanj
Chinese wushu association duan wei 1.stupanj
Tibetanski reiki majstor ucitelj

 


Izvor fotografija: educacionesencial.org (naslovna fotografija)

                            starlightmose.com

Post Author: Sensei