Nedavno smo imali sreće i upoznali Svjetlanu Blažević, državnu reprezentativku u ronjenju na dah. Vlasnica je tvrtke 4Dive. 4Dive se bavi obukom ronilaca kroz školu ronjenja po PPSu, organizacijom ronilačkih izleta i kampova, te provodi usavršavanje kroz više ronilačke specijalnosti.

Svjetlana je jednostavna, a opet odvažna žena koja je svoj redovni posao zamijenila s hobijem koji voli, te ga pretvorila u uspješan biznis. Sama kaže da joj je ronjenje ljubav još od djetinjstva, te se sa smiješkom prisjeća kako je živjela za onih nekoliko dana u godini kada je bila na moru i imala mogućnost roniti.

Smirivanje prije urona važnije od zagrijavanja

Iako ju nismo znali od ranije vrlo brzo smo “razvezali” razgovor o njenom treningu i pripremama za natjecanja. Što smo dublje ulazili u razgovor otkrivali smo sve više dodirnih točaka u treningu.
Svjetlana nam je otkrila kako se jako puno treninga za ronjenje ustvari odvija “na suhom”, te da je jako bitna fizička priprema i kondicija.
Također nam je istaknula kako je za uspješno natjecanje u ronjenju na dah izuzetno važno svakodnevno prakticiranje vježbi disanja i mentalna priprema.

Mentalna priprema je i najvažnija stavka prije urona, ističe Svjetlana. Kako i ne bi bila kada nam je na pitanje koliko može izdržati bez udaha odgovorila kako joj je rezultat oko 5 minuta.
Nepojmljivo je to nama “običnim” ljudima jer već nakon cca 1 minute bez udaha polako nas savladava panika i strah te bez obzira na sve moramo udahnuti.

I tu smo došli do velike razlike koja dijeli ronioce na dah od nas koji prakticiramo ostale sportove. Prije zarona Svjetlana odrađuje mentalne pripreme i vježbe disanja koje je smiruju i usporavaju rad srca, te se tako organizam sprema na što je moguće manju potrošnju kisika. Neobično je to svima nama koji se prije treninga ili natjecanja pripremamo na totalno suprotan način, a to je zagrijavanje mišića i priprema organizma na povećanu potrošnju kisika.

Ozbiljnost u treningu i trening pod stalnim nadzorom

Kada smo ušli dalje u detalje treninga Svjetlana nam je pojasnila da polaznike svog tečaja vodi kroz trening tako da je stalno uz njih i pomaže im u oslobađanju straha od dugog zadržavanja daha. Prevladavanje tog straha i refleksa za izranjanjem prerano osnovna je pretpostavka u tom sportu.

Sve to potiče ju da svakom polazniku prilazi individualno i s velikom pažnjom. Poseban naglasak stavlja na sigurnost polaznika, te je tako ovaj sport u potpunosti siguran.

Nakon vrlo ugodno provedenog vremena u razgovoru, dogovorili smo kako bi bilo vrlo interesantno upoznati i naše čitatelje s tim zanimljivim i zahtjevnim sportom. Dogovorili smo seriju tekstova u kojima ćete moći bolje upoznati čari tog sporta, a zainteresirani za ovu vrstu ronjenja se svakako mogu javiti Svjetlani ili saznati više detalja o njenom radu na webu 4Dive.