Zahvaljujući Ranku Čeriću i njegovom trudu u Zagrebu je ponovo gostovao Andrej Karimov. Karimov je majstor Ruske Systeme i Rankov učitelj. Čim sam saznao za ponovni dolazak odlučio sam da moram svakako doći i probati taj, za mene, nepoznat borilački sistem.

Ruska Systema – trening uz balalajku

Na samom početku odmah je postalo jasno da to neće biti uobičajeni seminar na kakvima sam bio već nebrojeno puta. Majstor Karimovzapočeo je priču o tome kako je ljudska psiha povezana s fizičkim manifestacijama pokreta. Također je pojasnio kako se većina psihičkog ponašanja i psihičkih obrazaca usvaja do djetetove 7. godine i ako u tom periodu sputavamo djetetov razvoj, kreativnost i znatiželju ustvari ga sputavamo za cijeli život.

Glavna manifestacija toga kasnije je ukočenost u području kukova i natkoljenice te stisnuta ramena. Sve to znakovi su da energija ne kola slobodno i prirodno ljudskim tijelom. Samim time i naš je život sputan, tj. “Ne živimo život punim plućima”.
Kako bi oslobodio energiju prvo što nam je pokazao bila je vježba koračanja. Iako je to izgledalo čudno ispostavilo se da dosta ljudi nema koordinaciju gornjeg i donjeg dijela tijela pri običnom koračanju. Kako bi olakšao usvajanje tog pokreta majstor Karimov odjednom je u ruke uhvatio balalajku.

Balalajka je ruski žičani instrument sličan našoj tamburici. Započeo je davati ritam i zatražio je od nas da slijedimo taj ritam kroz zadani pokret. Doslovce je od nas zatražio da zaplešemo uz ritam instrumenta.
To je zasigurno bio najneobičniji način treniranja borilačkih vještina u mom životu. Nakon što nas je prošla početna “zbunjenost” shvatili smo da je to odličan način kako olakšati učenje Systeme.

Ples kao osnova borbe

Nakon toga pokazao nam je borilačku primjenu “običnog” sinkroniziranog koraka. Tu nam je pojasnio kako Sibirski seljaci nisu imali vremena za dugotrajno i temeljito treniranje borilačkih i ratničkih vještina pa su svoje znanje razvijali i uklopili u ples. Uz ritam balalajke majstor Karimov pokazao je još nekoliko osnovnih koraka kretanja u borbi koji su izvrsno uklopljeni u plesni korak. Kako to ipak ne bi ostala prazna priča, majstor je pokazao i vrlo jednostavne, ali izrazito efikasne tehnike koje proizlaze iz tih koraka.
Malo po malo plesni koraci su postali izrazito efikasne borilačke tehnike, a uz njegov ritam bilo ih je daleko lakše savladavati.
Ono što me posebno fasciniralo je njegova slobodoumnost i kreativnost koja proizlazi iz svake njegove tehnike. Iz istih situacija napada proizašlo je mnoštvo različitih tehnika samoobrane. Majstor Karimov nije nas podučavao pojedinačne tehnike nego principe kroz koje onda razvijamo vlastitu kreativnost u borbi. Za mene je to i najvažnije znanje koje smo mogli usvojiti od majstora Karimova.
Bio je to jedinstven doživljaj za koji se nadam da ću vrlo skoro imati prilike ponoviti.
U svakom slučaju preporučujem svakome da otvori svoj um, oslobodi svoju energiju i isproba ovaj neobičan, ali efikasan sustav borbe. U Zagrebu se možete javiti majstoru Ranku koji ovdje podučava Rusku Systemu.