Ulazeći sve dublje u svijet različitih borilačkih vještina i sportova nedavno smo imali priliku gledati vrhunskog svjetskog Aikido majstora Shirakawu. Majstor Ryuji Shirakawa bio je gost u Sesvetama, u Zagrebu kod našeg majstora i organizatora seminara Vedrana Rakinića. Nakon što smo razgovarali s njim dogovorili smo se kako ćemo svako doći i pogledati majstora Shirakawu na djelu.
Dolaskom u dvoranu ugledali smo mnoštvo nasmiješenih lica koji međusobno pokušavaju ponoviti ono što su na prošlom treningu usvajali. Među njima smo ugledali i lice majstora Shirakawe kako nesebično hoda i dijeli savjete.

Zauzeli smo mjesto na tribinama, a onda je započeo novi trening. Nakon zagrijavanja majstor Shirakawa zauzeo je centralnu poziciju u dvorani i tada smo ostali ugodno šokirani. Iako smo ga gledali na raznim YouTube snimkama i uživali, kada je započeo raditi uživo izgledao je fantastično. Takav tajming, eleganciju pokreta, tehniku i vrhunsku izvedbu već dugo nismo vidjeli. Bili smo očarani. Majstor je mijenjao partnere u izvođenju tehnika i naizgled bez imalo napora doslovce “razbacivao” sve oko sebe.
Iako je sitnije građe od većine vježbača sa seminara, lakoćom se nosio s daleko većim “napadačima”.

Ryuji Shirakawa i Vedran Rakinić

Dva sata intenzivnog prenošenja znanja

Svaki put nakon što je nekoliko puta s različitim partnerima napravio tehnike dao je sudionicima treninga da krenu napraviti zadano. I tu slijedi novo ugodno iznenađenje.
Sam majstor išao je od jedne do druge grupe i pomagao osobno sudionicima. Ono što je tu neobično je to da je dao vježbačima da rade tehniku na njemu i dopustio im da ga bacaju. To nam je još jedan znak o veličini ovog majstora, jer bez obzira je li pred njim bijeli ili crni pojas Shirakawa se ponašao jednako i bez razmišljanja dao da se radi tehnika s njim i na njemu. Sudionici su radili s njim i bacali ga kao da je i sam jedan od učenika, a ne učitelj.

Uz osjećaj da se nismo stigli ni okrenuti pred nama su proletjela dva sata intenzivnog i vrhunskog prenošenja znanja. Na kraju treninga ostala je želja da svakako dođemo ponovno i vidimo majstora na djelu i iduće godina za kada je najavljen novi dolazak.

Nekoliko dana kasnije čuli smo se s majstorom Vedranom iz Aikido Yoshinkan dojoa koji je sve ovo organizirao te razmijenili razmišljanja. Vedran nam je otkrio kako je imao čast samostalno vježbati s majstorom Shirakawom, te da je doživljaj tih treninga još pozitivniji, ali definitivno je fizički vrlo zahtjevan. Također je naglasio kako je imao čast dobiti hrpu dodatnog znanja od majstora Shirakawe i kako će se svakako truditi implementirati to znanje u svakodnevni trening, te će također to prenijeti i svojim učenicima.