Sezam se već odavno koristi u drevnim medicinskim tradicijama diljem svijeta. Ayurvedski ljekoviti pripravci i kuhinja nezamislivi su bez sezamovih sjemenki, a sezamovo ulje neizostavan je sastojak ayurvedskih masaža.

Sezamove sjemenke, ako ih konzumirate u prehrani, štite i jačaju vaš organizam, te ga obogaćuju važnim hranjivim tvarima. Štoviše, ove sjemenke jedan su od najboljih izvora kalcija na svijetu.

Osim vitamina A, B1, B2, B6 i E, sadrže još i nezasićene masne kiseline, bjelančevine, željezo, magnezij, minerale, mangan, kalcij, cink, fosfor i kalij.

Iako su sitne njihov učinak na zdravlje organizma je ogroman. Zahvaljujući jedinstvenim spojevima iz skupine lignana – sezamin i sezamolin – smanjit će razinu lošeg kolesterola, te vas zaštititi od visokog tlaka.

Sezame, izliječi me!

Zahvaljujući velikoj nutritivnoj vrijednosti, sezamove sjemenke i sezamovo ulje pomažu kod brojnih bolesti i tegoba. Velike količine magnezija u sjemenkama sezama pozitivno djeluju na visoki krvni tlak i jačaju kardiovaskularni sustav. Također, magnezij regulira šećer u krvi i sprečava razvoj dijabetesa.

Sportašima će zasigurno biti zanimljiva činjenica da cink, kalij i fosfor poboljšavaju zdravlje kostiju. Osobama koje su imale česte prijelome i ozljede preporučuje se svakodnevna konzumacija sezamovih sjemenki. Zbog visokog udjela bakra u sjemenkama sezama njihovom konzumacijom možete smanjiti upale u kostima, zglobovima i mišićima. 

Redovitom konzumacijom sezamovih sjemenki možete spriječiti konstipaciju i regulirati probavu jer sezam obiluje vlaknima.

Sezamovo ulje – „kralj svih ulja“

Prešanjem sjemenki sezama dobiva se izuzetno ljekovito sezamovo ulje. Danas se sezam i sezamovo ulje koriste u kulinarstvu, liječenju, masažama i njezi kože, a zahvaljujući svojim hranjivim vrijednostima zaslužno zauzima visoko mjesto u samom vrhu najcjenjenijih namirnica.

Sezamovo ulje bogato je vitaminom E, željezom, omega-6 masnim kiselinama, vitaminom B6, magnezijem i kalcijem. Posjeduje antibakterijska, protuupalna i protugljivična svojstva. 

Ayurvedske terapije nezamislive su bez ovog ulja, jer smatraju da ono čisti i jača organizam, te stimulira pravilan rad svih unutarnjih organa.

Korištenjem sjemenki sezama u svakodnevnoj prehrani unosimo u naš organizam visokovrijedne bjelančevine i razne minerale, stoga rezimirajmo dobrobiti sezama za naš organizam:

jača organizam i imunološki sustav;
snižava krvni tlak;
poboljšava zdravlje kostiju;
regulira probavu i suzbija hemoroide;
njeguje kožu i kosu;
regulira šećer u krvi i sprječava razvoj dijabetesa;
smanjuje upale u kostima, zglobovima i mišićima;

Sezam u prehrani

Ako volite peciva birajte ona koja imaju na sebi dodatak sezama, kad pečete kruh dodajte koju sjemenku jer su idealan dodatak svim pekarskim proizvodima.

Svakako savjetujemo da odete korak dalje i prilikom pripreme salatu posipate sjemenkama sezama. Dodajte ih, primjerice, u smjesu za paniranje ili uvaljajte polpete u sezam prije samog prženja. Možete ih dodavati i u pripremu slastica.

Za još bogatiji okus svako jelo pripremljeno u woku na kraju možete posuti sezamom. Žlicu sezamovih sjemenki možete dodati i omiljenim žitaricama za doručak. 

Poznata je i TAHINI pasta – samljevene sjemenke pomiješane sa sezamovim uljem.

Opcija je puno, dajte mašti na volju i ostanite zdravi i veseli!