Na poziv našeg prijatelja i trenera Renea Petrovića došao sam u goste na trening samoobrane bazirane na tradicionalnim školama Ju Jutsua. Došavši na adresu ušao sam u predivan mali Shinsei Dojo u kojem se održavaju treninzi.

Iako je veličina Dojoa naizgled mala, kada se bolje razmisli to je u stvari velika prednost. Broj učenika koji stanu u dvoranu je takav da je svaki trening gotovo individualna poduka.

A to je nešto što ćete danas, kada su masovnost i komercijalizam prisutni u svim aspektima naših života, rijetko gdje moći naći i iskusiti.

Tradicija kao baza za poduku

U Dojou (dvorana gdje se uče borilačke vještine) se pod budnim očima dva iskusna trenera vježbaju tehnike samoobrane bazirane na tradicionalnim školama Ju Jutsua. Prva je Kito-ryu koja objedinjuje vrlo širok spektar tehnika. Od udaračkih (atemi-waza), bacačkih (nage-waza), tehnika poluga (kansetsu-waza), pa do tehnika gušenja (shime-waza). Sam stil baziran je na čišćenjima i bacanjima, koji su dizajnirani još davno u feudalnom Japanu kako bi se mogli izvoditi pod punim oklopom.

U slobodno prijevodu Kito-ryu bi značio “Škola ustajanja i padanja”. Škola koristi principe razbijanja pozicije i balansa. To je osnovni princip koji se danas koristi u modernom Judou. Sam osnivač Judoa Jigoro Kano trenirao je Kito-ryu i unio principe te škole u Judo, a Judo se smatra službenim stilom nastalim iz Kito-ryua.

Druga škola na kojoj se bazira poduka je Tenshin Shinyo-ryu. To je klasična škola Ju Jutsua i sadrži udaračke i bacačke tehnike, te tehnike imobilizacije i gušenja.

Uz Kito-ryu to je škola kojom je Jigoro Kano bio inspiriran prilikom stvaranja Judoa.

Važna stavka ove škole je korištenje udaraca kako bi se narušila protivnikova ravnoteža, te fluidni i brzi pokreti u tehnikama. Fluidnost i brzina razvili su se zbog treninga bez oklopa (kasnije povijesno doba nastajanje vještine). To je također omogućilo i udaranje u vitalne točke koje su bez oklopa bile otkrivene i slobodno izložene napadima.

Vrhunski treneri s individualnim pristupom

Treninge vode dva odlična trenera Ivica Košta crni pojas u Judou 5. DAN i Rene Petrović crni pojas u Judou 2. DAN.

Oni svoje znanje prenose i upotpunjuju individualnim pristupom svakom učeniku. Kao potvrda toga je i rad s ljudima s intelektualnim teškoćama koji se uz njihovu pomoć integriraju u normalan trening, te svakodnevni život. O uspjehu u radu s tim ljudima pisali smo u tekstu o Tomislavu Ivaškoviću.

Osim Judoom majstor Ivica Košta u svojoj 40godišnjoj karijeri bavio se i karateom, aiki ju jutsuom i budokaiem.
Majstor Rene svoje je znanje brusio i u Kodokanu u Japanu, te kroz natjecanja u sportskoj Ju Jutsu.

Ugodna atmosfera i težak rad osnovni su postulati u ovom Dojou. Tko god se odluči za dolazak k njima može biti siguran da će dobiti odlično i široko znanje, te individualni pristup svakom pojedinom učeniku.

Ako smo vas zainteresirali i želite upoznati tradicionalan pristup japanskoj Ju Jutsu vještini javite im se i besplatno probajte.

Kontakt:
shinseidojo@gmail.com
renepetrovic79@gmail.com

Facebook: Shinsei Dojo stranica