Taekwondo forme zadani su slijed tehnika. One spadaju u tehnički dio prakticiranja Taekwondoa. Forme se u svojoj biti uče i prakticiraju kako bi vježbači razvili pravilnu tehniku i ravnotežu. Slijed tehnika smišljen je tako da se kroz njih uči pravilno povezivati tehnike. Slično je i u karateu gdje se iz istog razloga vježbaju kate, koje su pandan Taekwondo formama.

Zašto učiti i prakticirati Taekwondo forme?

Postoje dvije razine Taekwondo formi, a to su učeničke i majstorske forme. Učeničkih formi ima 8, dok majstorskih ima 9. Učeničke forme nazivaju se Taeguek poomsae dok se majstorske nazivaju Yudanja poomsae.

Danas se u svijetu odvijaju atraktivna natjecanja u izvođenju formi. One se izvode pojedinačno ili u timovima od dva ili više natjecatelja. Kako bi ocjenjivanje bilo što objektivnije postoje neka osnovna pravila koja moraju poštivati svi natjecatelji.

Samo neka od njih su:

  • Prije izvođenja i nakon završetka obavezan je naklon
  • Prije početka mora se izgovoriti ime forme koja se izvodi
  • Forma bi trebala započeti i završiti u istoj točki
  • Ispravan stav mora biti zadržavan cijelo vrijeme izvođenja formi
  • Kjap ili uzvik je obavezan na zadanim mjestima u formi
  • Treba je izvoditi ritmično
  • Svaki pokret izvodi se realistično kao u stvarnoj borbi sa čvrstim završecima tehnika

Forme se izvode ispred sudaca na neograđenom borilištu. Na kraju izvođenja suci ocjenjuju natjecatelja i zbrojem ocjena određuje se njegovo mjesto u ukupnom poretku.

Za izvođenje i natjecanje u formama potreban je izniman trud i rad kako bi se izvođenje svake tehnike dovelo do savršenstva. Taj se rad na kraju isplati kada natjecatelji dođe na natjecanje gdje suci ocjenjuju tehnike do u detalje. Tu se vidi koliko je tko truda uložio u učenje.

Kako bi vam dodatno pojasnili kako to u stvarnosti izgleda pogledajte video u prilogu gdje je prikazana 1. učenička forma