Kada se u borilačkom svijetu izgovori Taekwondo svi odmah pomisle na različite akrobacije koje završavaju razornim udarcima nogama, ali Taekwondo nije samo to. To je vrlo zahtjevan i kompleksan sport koji traži puno odricanja i vježbe da bi se izvele samo najosnovnije tehnike ispravno.

Taekwondo tehnike – podjela na tri osnovne vrste

2. Osnovna tehnika

U osnovnu tehniku ulaze stavovi, blokade, te ručni i nožni udarci. Tu također spadaju i forme koje su skup zadanih pokreta u borbi sa zamišljenim protivikom.

2. Tehnika samoobrane

Samoobrambene tehnike podrazumijevaju hvatanja, bacanja, košenja, poluge, te blokade i udarce. Ona obuhvaća svu tehniku taekwondoa. Da bi se ona dobro izvodila potrebno je svladati osnovnu tehniku „ do savršenstva“.  Nekada su vježbači trenirali i do 10ak godina kako bi došli do majstorskog zvanja, a danas se to ipak skratilo na oko 4 godine. To ipak ne znači da se Taekwondo danas „razvodnio“.  Tehnike da bi se usvojile ponavljaju se kroz treninge i nekoliko tisuća puta, spajaju se, kombiniraju, uvježbavaju u paru.

3. Tehnika sportske borbe

Sportska se borba razlikuje od ostale dvije grupe po načinu i brzini izvođenja. Tehnika je prilagođena brzoj sportskoj izmjeni udaraca tako da je većina tehnika skraćena u izvođenju.

Kako raspoznati stupanj znanja i vještine?

Na treningu su vježbači obučeni u DOBOK ( u japanskom govornom području KIMONO) i imaju pojas različitih boja. Pojas ukazuje na stupanj znanja koji vježbač posjeduje. Pa tako imamo pojaseve od bijelog (najniži stupanj), do crnog (najviši stupanj).  Za svaki se stupanj polaže test znanja koji uključuje sve 3 osnovne vrste tehnika. Uz to prakticira se i poneko pitanje iz povijesti i teorije Taekwondoa kako vježbanje ne bi bilo samo isprazno ponavljanje tehnika.

Učenička se zvanja obično polažu u matičnom klubu, dok se ispitivanje za majstorski crni pojas provodi na nacionalnoj razini od strane Hrvatskog Taekwondo Saveza ili ovlaštenog ispitivača Kukkiwona. Kukkiwon je sjedište Svjetske Taekwondo federacije (WTF).

NOŽNE TEHNIKE –  PREPOZNATLJIVI „POTPIS“ TAEKWONDOA

Iako u većini borilačkih sportova postoje udarci nogama, u taekwondou su oni dovedeni do savršenstva. Razrađeni su na izvođenje tehnika iz raznih stavova:

  • Stojećeg stava
  • Iz hodanja
  • Iz priskoka
  • Iz skoka
  • U okretu

To dovodi do broja od preko nekoliko desetaka različitih udaraca nogama što je vrlo atraktivno i za vježbače i za gledatelje. Kako bi se to sve postiglo potrebni su sati i sati truda i znoja u dvorani, a mi ćemo vam na našem portalu približiti trening taekwondoa kroz mnoge tekstove i pridružene video snimke kako bi vam pokazali svu atraktivnost tog sporta.

________________________

Tekst: Mladen Kužnik i Damir Habuš