Da li je Tai chi oduvijek bio samo vježba za zdravlje (kao što se to danas prezentira) ili je mnogo više od toga?

U današnje vrijeme informacije su nam dostupne na svakom koraku i puno se pisalo o Tai chi-ju, no usprkos tome i dalje se postavlja pitanje: što je točno Tai chi i zašto ga uopće vježbati? Nekoga tko bi se želio okušati u ovoj drevnoj vještini, more ponuđenih informacija zapravo samo zbunjuje. Kako bi vam olakšali i rasvjetlili Tai chi mistiku donosimo informacije iz prve ruke, od instruktora u klubu Tai chi chuan, Wudang Shan u Zagrebu. On je Mario Krot.

Tai chi – borilačka ili terapeutska vještina?

Da razjasnimo – radi li se o borilačkoj vještini, terapeutskoj, vještini relaksacije ili meditaciji? Što je u konačnici ta vježba koju danas prakticira preko 200 milijuna ljudi u svijetu? U današnje vrijeme Tai chi je dobio na popularnosti svojim sporim, laganim pokretima koji donose dobrobit zdravlju. Sve više ljudi, željnih promjena u svim životnim aspektima, prepoznaje potencijal ove vještine u liječenju i prevenciji mnogih bolesti.

Ova vještina nastala je u staroj Kini prvenstveno kao vrlo efikasna borilačka vještina. Unutar samog naziva Tai chi ili Tai chi chuan (što označava da se radi o borilačkoj vještini) razvijeno je više stilova od kojih su najpoznatiji Chen, Yang, Wu po obiteljima koje su prenosile i razvijale odeđeni stil. Svaki stil ima seriju posebno oblikovanih koreografija koje se nazivaju forme i osnova su svakog stila vježbanja.

Forme su, za one koji ih znaju koristiti, kao jedna velika knjiga koju čitamo i iščitavamo iz dana u dan otkrivajući svaki puta nešto novo. U konkretnom smislu forme nas uče kretanju tijela, ravnoteži, protoku energije kroz tijelo, primjeni pokreta u borilačke i terapeutske svrhe, učeći nas kako da kroz pokret liječimo sebe, a s vremenom i druge. U tome leži ta  velike raznolikost samog Tai chi-ja pa ćemo ukratko probati objasniti neke od aspekata.

…ali prije nego što krenemo zamolio bih vas (sve koji pažljivo čitate) da osvijestite da niti jedan od aspekata o kojima ćemo govoriti nije zaseban za sebe, već se prožimaju i nadopunjuju jedan drugog. U stvarnosti to znači da svaki pokret koji izvodimo možemo koristiti u svrhu samoobrane, liječenja sebe ili liječenja drugih i meditaciju. U tom smislu svaki pokret unutar Tai chija je osmišljen kao jedan multipraktični alat koji možete koristiti u više svrha.

Povratak korijenima – Tai chi kao borilačka vještina

U početku osnovni aspekt, a u današnje vrijeme možda i najzapostavljeniji, a to je borilački, dugo je vremena bio čuvan unutar navedenih obitelji i rijetko prenošen u javnosti. U tom smislu Tai chi je vrlo efikasna borilačka vještina koja unutar sistema podučava cijeli niz borilačkih i samoobrambenih tehnika, prakticira vježbe u parovima, te prenosi znanje o akupunkturnim i vitalnim točkama te oružjima kao što su mač, sablja, štap itd.

Često se postavlja pitanje kako vještina koja se vježba sporo može biti efikasna u borbi. U borilačkom smislu vrlo je eksplozivna vještina sa pokretima koji nastaju eksplozijom cijelog tijela. Da bi se to naučilo i moglo primjenjivati, prvo moramo naučiti koristiti naše tijelo na vrlo precizan način, što u početku zahtijeva sporo izvođenje, a kasnije te iste forme i pokreti mogu biti vrlo brzi i eksplozivni.

Ovo je bio prvi dio naše priče o Tai chi vještini i moram napomenuti da smo tek lagano zagrebli ispod površine….

Mario Krot,  Instruktor

Tai chi chuan klub,Wudang Shan,Zagreb

World Taiji Boxing Association

Za više informacija javite se: mario.krot@gmail.com