Tomislav Ivašković, naš džudaš natjecatelj u kategoriji osoba s intelektualnim teškoćama, ostvario je svoj dugogodišnji san. U Zagrebu u domu sportova Tomislav je uspješno položio za Judo crni pojas 1. DAN.

Prva osoba s intelektualnim teškoćama i crnim pojasom

Tako je Tomislav postao prva osoba u hrvatskom Judou koja je usprkos intelektualnim teškoćama, a uz svoj rad, trud i znoj položila za crni pojas 1. DAN. Tomislavov je to jedini san u Judou već 12 godina i on je odličan primjer svim ljudima kako se upornost, rad i disciplina isplate.
Bili smo s njim na polaganju i moramo reći da je Tomislav pokazao iznimnu visinu znanja. Prema njemu je primijenjen jednak način ispitivanja kao i za sve ostale, a on je pokazao da je dorastao testu jednako ako ne i bolje od ostalih.

Usmjerenost na cilj

Kada smo prvi puta razgovarali s Tomislavom na pitanje koji mu je najveći cilj rekao je “Dobiti crni pojas”.
E pa sada je uz puno truda i rada taj cilj dostignut. Nije to bio lak put. Trajao je punih 12 godina. Vodio kroz učenje Juda i Jiu jitse.

Tomislav je bio prva osoba s intelektualnim teškoćama koja je trenirala u Kodokanu hramu Juda u Japanu. Osvojio je sedmo mjesto na svjetskom prvenstvu za osobe s intelektualnim teškoćama 2017. godine, osvajao preko 20 medalja na raznim natjecanjima.
Dobio je nagradu za najboljeg paraolimpijca u Hrvatskom Judo savezu. Sve to dokazuje koliki je rad uložen u ostvarenje cilja.
Na kraju je doživio vrhunac svog rada kroz položeni test za 1. DAN u društvu svih ostalih i polažući po normalnom, a ne skraćenom ili prilagođenom programu.

Trener Rene kao svakodnevna potpora

Sve to ipak ne bi bilo moguće bez bezuvjetne i nesebične pomoći trenera Renea Petrovića koji je bio stup oslonac za Tomislava tijekom cijelog puta. Rene je bio tu i usmjeravao i podučavao Tomislava svih ovih 12 godina i doveo ga do stupnja znanja gdje se Tomislav u potpunosti integrirao u normalne treninge i dostigao majstorstvo u izvođenju Judo tehnika što je i danas dokazao.
Svaka čast i Tomislavu i Reneu koji su udružili svoje snage i zajednički doveli do toga da imamo prvu osobu s intelektualnim teškoćama koja ima položen ispit i nosi zvanje Crni pojas 1. DAN u Judou u Hrvatskoj.

Bravo Tomislave i bravo Rene.