Trening djece – koja je idealna dob za započeti s treningom?

U svojoj trenerskoj praksi često sam se susretao s tim pitanjem. Roditelji su dolazili u dvoranu nesigurni da li je trening djece u borilačkim sportovima ili vještinama primjeren dobi njihovog djeteta. Na to pitanje ne postoji univerzalan odgovor, ali postoji primjerena aktivnost za svaku dob djeteta. Svaki dobar klub koji ima takvu mogućnost razdijeliti će vježbače po dobnim skupinama jer treneri znaju da nije jednako raditi sa djecom od 5 ili sa mladima od 15 godina.

 

Predškolska dob

Trening djece predškolske dobi treba biti koncipiran kao igra jer djeca u toj dobi najbolje upijaju znanje kroz igru. Tu se rade vježbe koje kroz igru i različite zadatke razvijaju dječju motoriku. Zadaci bi trebali biti lakši, s jednostavnim pokretima gdje se usvajaju njihove osnove i obrasci kretanja. Navedeno pridonosi razvijanju koncentracije i pažnje, te privikava djecu na disciplinu i rad. Za tu dobnu skupinu puno klubova organizira takozvani „borilački vrtić“, grupu u kojoj se radi primjereno sa tako malom djecom.

Naravno nisu sva djeca te dobi zainteresirana za takvu vrstu aktivnosti pa je najčešće vrijeme kada se djeca uključuju u neku takvu aktivnost kada krenu u školu. Tamo se susreću s mnogobrojnim vanškolskim i školskim aktivnostima i tu najčešće dolazi do odluke.

 

 

Trening djece treba biti njihov odabir

Bitna je stvar da se djecu ne tjera na izabranu aktivnost, tj. da im se ne nameće bilo koja od ponuđenih. Pustite dijete da samo proba i izabere. Normalna je pojava da će djeca pokušati „šarati“ s jedne aktivnosti na drugu. Ali ne treba im dati mogućnost da svako malo mijenjaju sport. Treba im dati izbor, omogućiti im da probaju različite stvari, porazgovarati s njima i tada ih usmjeriti. Kada su se odlučili neka znaju da je to njihova volja i da su se sada obvezali da će ići na trening. Ponekad ćete ih morati potjerati na trening, ali ako je trener dobar i zna ih zainteresirati ići će tamo puni elana i s veseljem.

Također nisu sva djeca građom za svaki sport. Prilikom izbora sporta dobro bi bilo obratiti pažnju na građu djeteta i njegove motoričke sposobnosti. Tu pomaže i razgovor s trenerima koji svojim iskustvom mogu olakšati izbor. Pa tako npr. djeca koja su niža rastom i možda nabijenija mogu biti bolja u hrvačkim sportovima, a ona koja su viša  i dužih ruku i nogu bolja u udaračkim sportovima. Naravno da to nije univerzalno jer se oni s godinama razvijaju i mijenjaju pa se sve to može promijeniti. U svakom slučaju dovedite dijete, porazgovarajte s trenerom, informirajte se i pustite da ono uživa u tome što radi.

 

Za trening nikad nije kasno

I za kraj dobra je izjava NIKAD NIJE KASNO jer bez obzira na godine starosti uvijek je dobro nešto vježbati. Kod svih nas to dovodi do boljeg općeg stanja organizma, do poboljšane koncentracije, povećane discipline i još mnogo drugih pozitivnih utjecaja na organizam. Tu bih nadodao da sve više klubova organizira i treninge za roditelje kada čekaju da dijete završi sa treningom. To svakako preporučam jer osim što će vam brže proći vrijeme dok čekate učinit ćete pozitivnu stvar za sebe i svoje zdravlje.

 

 

Post Author: Sensei