Želite krenuti na trening, a već godinama niste podigli ništa teže od vrećice iz dućana? Ne morate se bojati i kod kuće je moguće odraditi jednostavne vježbe koje će vas brzo vratiti u formu. Nedavno smo vas upoznali sa vašim i našim osobnim trenerom, a sada će vam on pokazati 8 jednostavnih vježbi za dobru formu.

Predstaviti ćemo vam vježbe koje možete napraviti bilo gdje i zahtijevaju samo 15ak minuta dnevno. U svakom videu bit će po 2 vježbe. Prva će biti jednostavna verzija, a druga će biti malo zahtjevnija.

5 pravila za uspješan trening

Kao i kod svega tako i ovdje postoje općenita pravila kojih se trebamo pridržavati da bi vježbanje bilo uspješno i kako ne bi nakon prvih nekoliko treninga odustali.

  • Pravilo broj 1  – nemojte odmah pretjerati. To bi značilo da prilikom prvog treninge ne trebate ići do maksimuma. To će dovesti do upale mišića i do pada motivacije za slijedeći trening
  • Pravilo broj 2  – krenite s jednostavnijim vježbama. A kad vam one postanu prejednostavne krenite na kompliciranije.
  • Pravilo broj 3  – radite manje ponavljanja jedne vježbe, ali više serija. To bi značilo da je bolje napraviti pet serija po npr. 10 ponavljanja, nego jednu sa npr. 30 ponavljanja.
  • Pravilo broj 4  – spojite vježbe u jednu dugu seriju. Znači krenite s jednom vježbom, pa nakon toga krenite odmah na drugu, pa na slijedeću i tako do kraja. Tek na kraju napravite pauzu i odmorite za slijedeću seriju. To će vam više ubrzati metabolizam i taj učinak trajat će duže nakon treninga. A to znači duže i više sagorenih kalorija.
  • Pravilo broj 5  – držite trening jednostavnim. Ne trebate na svakom treningu napraviti 20 različitih vježbi za svaku mišićnu skupinu. Dovoljne su i osnovne vježbe da bi aktivirale vaše mišiće i da bi vas vratile ili dovele u dobru formu.

U nastavku će vam Tomislav demonstrirati 8 jednostavnih vježbi za dobru formu.

U ovom videu Tomislav je pokazao vježbu odlaska u čučanj s iskorakom. To je izvrsna vježba za ubrzavanje metabolizma i zagrijavanje. Kada radite iskorak pazite da su vam leđa cijelo vrijeme ravna, da je iskorak malo duži od normalnog koraka, te da vam koljeno ne dotakne pod kako se ne bi ozlijedili.

Malo zahtjevnija je vježba da umjesto iskoraka radimo skokove mijenjajući noge. Ovu vježbu treba raditi nakon što smo se zagrijali. Ona će nam također poslužiti da povećate intenzitet treninga.

Vječno popularni sklekovi. Jedna od najčešćih i najizvođenijih vježbi u bilo kojoj rutini. U prvoj vježbi Tomislav radi običan sklek. Obratite pažnju prilikom izvođenja da su vam leđa cijelo vrijeme ravno, da su vam laktovi bliže tijelu, a ne otvoreni prema van, te da se spustite prsima skoro do poda.

U drugoj vježbi prikazali su takozvani dijamantni sklekovi. Kod njih je specifično da su dlanovi jedan uz drugi i prilično su teži u odnosu na obične sklekove. Gledajući od naprijed položaj ruku izgleda kao dijamant.

Trbušnjaci su vječna vježba koje se svi sjete kada žele izgubiti koji centimetar oko struka. Iako oni direktno ne smanjuju količinu sala oko pojasa izrazito su korisna vježba. Kada ih radimo dobro je da stavimo ruke na ramena, a ne iza glave jer na taj način štitimo vratni dio kralježnice. Također ne treba se spuštati skroz do kraja niti dizati da glavom dotaknete koljena. Sve to dodatno aktivira druge mišiće, a ne samo trbušnjake pa uzaludno trošimo energiju.

Druga vježba su tzv. sklopke. Kod njih istovremeno s poda podižemo i tijelo i noge, te u krajnjem položaju spajamo prste ruku i nogu. Osim što je odlična za trbušni zid vježba je dobra i za ravnotežu. Prilikom njenog izvođenja pripazite  da se ne prevrnete i maknite sve oštre i tvrde predmete oko vas kako se ne bi ozlijedili.

Plank ili upor je odlična vježba za Core grupu mišića. To su mišići koji pružaju potporanj tijelu i samo držanje planka pozitivno djeluje na njihov razvoj i učvršćivanje. Druga vježba je mrvicu teža i kompliciranija ali dobra i za mišiće Core grupe i za koordinaciju.

Ako radite ovih 8 jednostavnih vježbi za dobru formu i samo povećavate brzinu izvođenja vježbi, te smanjujete vrijeme odmora između njih, to će biti dovoljno da se dobro osjećate i da vam fizička sprema iz dana u dan bude sve bolja.